Studená polévka z pečených paprik


Polévka z pečených paprikAbychom vyvážili barvy a byli takzvaně barevně korektní, dáme si dnes polévku červenou. V nadcházejícím období, které má být údajně nejteplejším létem v historii (odposlechnuto v autobuse, říkal to Šimon, který to někde četl), se studená polévka z pečených paprik bude velmi hodit. Vypadá jako gaspacho, ale není to gaspacho. Má krásně sladkou paprikovou chuť, kdo má rád pálivější, přidá pár kapek tabasca. Papriky se pečou zakryté, takže nemají zauzenou chuť paprik grilovaných a je to fakt moc dobré. Možná bez tabasca vhodné i pro batolata. Recept jsem našla na webu Un dejeneur de soleil, což je můj stálý zdroj inspirace. Tady je recept:

Studená polévka z pečených paprik

4 velké červené papriky
2 velká zralá rajčata
2 stroužky česneku
10 lístků máty
10 lístků bazalky
sůl, pepř
olivový olej

150 g ricotty (nebo Lučiny)
šťáva a kůra z jednoho citrónu
sůl, pepř, bazalka

Troubu zahřejeme na 180°C.

Papriky omyjeme a celé po jedné zabalíme do papiloty z pečícího papíru. To znamená, že celou papriku obalíme papírem a kraje pevně přehneme (zabalíme to jako dárek, ve zkratce). Papriky pečeme 40 minut, v půlce pečení je obrátíme. Po upečení rozbalíme balíčky, papriky dáme do misky a přetáhneme fólií. Necháme vychladnout, oloupeme a odstraníme semínka, bílé blány a šťopky.

Rajčata zbavíme semínek, dužinu nakrájíme na kousky, dáme do mixéru spolu s česnekem, bylinkami a paprikami a rozmixujeme. Můžeme použít i tyčový mixér. Osolíme, opepříme, přidáme olivový olej podle chuti a pár kapek citrónové šťávy. Dáme do misky, přikryjeme fólií na kontakt, aby nám polévka neoxidovala a necháme v lednici vychladit.

Ricottu (nebo Lučinu) smícháme s citrónovou šťávou, nasekanou bazalkou, solí a pepřem, přidáme trošičku  olivového oleje a necháme také vychladit.

Podáváme studenou polévku s nočkem citrónové ricotty, ozdobené lístkem máty a zakápnuté olivovým olejem a se sklenkou ledového  růžového vína. Větší jedlíci přikusují opečenou bagetu. Polévka z pečených paprik

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (3 komentáře)

  • Eja
    27.5.2016 at 16:40

    Rajčata oloupat či nechat oblečená?

    Chuť na polévku je velká, ale rajčata odpovídající kvality a hlavně chuti…asi zkusím vylovit z piksly dvě nebo tři celá Valfruťácká rajčátka, opláchnu je a použiji…

    • Petra
      27.5.2016 at 21:38

      V našem osvíceném albertu jsem koupila jakási keříková nadrajčata a po odstranění kyselých semínek to fungovalo moc dobře! Odvahu, dívko!

      • Petra
        27.5.2016 at 22:00

        Aha, neodpověděla jsem – rajčata neloupat!

    Váš komentář