Studená rajčatová polévka s aïoli


AïoliDnes jsem tu zase s jedním letním receptem. Sice dnešní počasí moc letně nevypadalo (ach ten nádech září ve vzduchu…), ale teplo ještě bude a hlavně budou dozrávat rajčata. Až nebudete vědět, co s nimi a budete potřebovat něco dobrého, co se dá jednoduše připravit dopředu, uvaříte třeba tuhle polévku. Omáčka aïoli (čti ajoli) vám zbyde, ale pokud jako druhý chod budete mít třeba vařenou zeleninu nebo pěknou pečenou rybku, určitě se neztratí. Tak tady je recept:

Studená rajčatová polévka s aïoli

1 kg dobře zralých rajčat
2 mladé cibulky i s natí
2 stroužky česneku
sůl, pepř
čerstvá bazalka
3 lžíce olivového oleje
4 filátka sardelek

několik cherry rajčátek

AïoliNa aïoli:
4 stroužky česneku
1 žloutek
1 polévková lžíce citrónové šťávy
sůl, pepř
asi 150 ml olivového oleje

Rajčata pokrájíme na kostky. Cibulku a česnek na plátky. V hrnci rozehřejeme olej, krátce orestujeme cibulku a česnek, přidáme rajčata, osolíme, osolíme a zalijeme  malým množstvím vody, asi tak deci. Dusíme zhruba deset minut a odstavíme.

Mezitím si připravíme aïoli. V misce smícháme rozdrcený česnek, žloutek, sůl a pepř. Rozšleháme metličkou a pak stále šleháme a přiléváme tenkým proužkem olej, až vznikne hustá majonéza. Přidáme pár kapek citrónové šťávy a znovu zamícháme. Cherry rajčátka omyjeme a odkrojíme jim vršek. Vydlabeme opatrně semínka a necháme stranou.

Vychladlou polévku rozmixujeme se sardelkami a bazalkou a necháme vychladit v lednici.

Před podáváním naplníme rajčátka aïoli, nalijeme polévku do misek a doprostřed posadíme  plněné rajčátko. Podáváme s toastem a  vychlazeným bílým vínem. Aïoli

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář