Studený koláč s cuketou, hráškem, fetou a mátou


Koláč s cuketouTenhle recept tu měl být asi před Zeleným čtvrtkem, ale myslím, že se bude hodit i nadále. Všechna zelenina a bylinky v něm obsažené se totiž teprve dostanou do své nejlepší formy, takže koláč bude jen lepší a lepší. V současné době použijeme Tricatelovu cuketu ze samoobsluhy, zmražený hrášek a statečnou mátu v kelímku! Vzhledem právě k mátě, použité na okořenění náplně, je lepší koláč nechat před konzumací vychladnout, aby se vůně dobře rozvinula. Výborný je koláč i druhý den. Jen je nezbytné těsto předpéct, aby se nám náplní nerozmočilo. Tak vzhůru na recept:

Studený koláč s cuketou, hráškem, fetou a mátou

do formy o průměru 26 cm

těsto:
200 g mouky
120 g másla
1 žloutek
3 lžíce studené vody
sůl
sezamová semínka (nemusí být)

Koláč s cuketounáplň:
1 malá cibule
3 malé cukety
pár růžiček brokolice
zelená část pórku
2 vrchovaté hrsti hrášku
hrst čerstvé máty, nasekané (pokud máte rádi mátu, přidejte ještě velkou špetku sušené)
olivový olej
sůl, pepř, muškátový oříšek

cca 150 g fety nebo balkánu

150 ml sladké smetany
150 ml mléka
3 vejce
1 kysaná smetana
2 stroužky česneku
sůl

Připravíme si těsto rychlým zpracováním všech přísad. Rozválíme hned do koláčové formy, propícháme dno vidličkou a necháme v lednici
odpočinout.

Cuketu nakrájíme na kostičky, brokolici rozebereme na malé růžičky, pórek a cibuli nakrájíme na proužky. Všechnu zeleninu včetně hrášku
orestujeme na olivovém oleji, až se pórek začne mírně chytat dna pánve. Osolíme, opepříme, přistrouhneme muškátový oříšek, přihodíme mátu a promícháme.

Smetany, mléko a vejce prošleháme, okořeníme solí a rozmačkaným česnekem.

Troubu si rozehřejeme na 190°C. Koláč překryjeme alobalem, na něj nasypeme hrst suchých fazolí, aby se těsto při pečení nevyboulilo a pečeme 15 minut. Vytáhneme z trouby, odstraníme alobal s fazolemi. Na předpečené těsto rozvrstvíme orestovanou zeleninu, zalijeme připravenou směsí smetany a vajec, posypeme rozdrobenou fetou a pečeme 40 minut. Podáváme lehce vychladlé, nebo dokonce studené. Koláč s cuketou

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář