Sýrové sušenky


PSýrové sušenkyočasí dneska zdaleka nevypadá vánočně, na skalce před domem dokonce vykvetl flox, ale opravdu se blíží konec roku. Takže nás čekají ještě jedny slavnostní přípravy. Než hosti zasednou ke stolu, nabídneme jim k aperitivu drobné zobání – úplně jednoduché sýrové sušenky, vyráběné podobně snadno a rychle jako cookies. Místo uvedeného sýra Grana Padano můžete použít i Parmezán nebo Gruyère, Gran Moravia, Comté, odvážnější třeba Pecorino, můžete do těsta nasekat nadrobno sušená rajčata (ne ta v oleji, těsto by se naředilo), nebo kousek sušené šunky, suchého salámku, přidat bylinky – recept berte jen jako holý základ. Ale i upečené jen tak jsou sušenky vynikající.

Sýrové sušenky Na asi 30 kousků (podle velikosti)

100 g hladké mouky
80 g másla
100 g strouhaného sýra Grana Padano
1 žloutek
sůl

 

Mouku prosijeme na vál se solí, přidáme strouhaný sýr, pokrájené máslo, uděláme uprostřed důlek, do něj dáme žloutek a zpracujeme rychle na hladké těsto. Z těsta uválíme váleček (nebo válečky) o průměru asi 5 centimetrů, zkrátka podle toho, jak velké sušenky chceme mít, zabalíme do potravinářské fólie a dáme nejméně na hodinu do chladu odpočinout.Sýrové sušenky

Po hodině rozehřejeme troubu na 180°C, z válečků nakrájíme centimetrová kolečka, rozložíme na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme bílkem a posypeme špetičkou soli, můžeme přidat špetku kajenského pepře, kmína nebo něčeho, co máte rádi. Pečeme 10 minut. Sušenky jsou hotové, když se jim začnou jemně zabarvovat okraje.

Sýrové sušenky Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář