Tabouleh

tabbouleh, taboulé, prostě salát z máty a petrželky


TaboulehDnes tu máme překvapivě dva recepty. Tak ať se to podaří, Marie :-).

Jako předešlá labneh i tabouleh je stálicí v levantské kuchyni. Co domácnost, to recept. Někdo se drží minimalistického pojetí, někdo přidává koření, někdo dává víc máty… Nakonec to vždycky záleží na tom, co chutná vám.

100 g jemně nasekaných lístků plocholisté petrželky
20 g jemně nasekaných lístků máty
2 malá tvrdá zralá rajčata
1 maličká červená cibule
40 g drobného bulguru
6 cl olivového oleje
4 cl citrónové šťávy
sůl
po špetce pepře, sumacu a mletého římského kmína (nemusí být)

Začneme tím, že namočíme bulgur do mísy se studenou vodou a necháme ho chvilku nabobtnat. Scedíme, vrátíme do mísy a přidáme k bulguru citrónovou šťávu a olej, promícháme a necháme 15 minut. Tekutina se v průběhu přípravy vsákne do bulguru.

Omyjeme rajčata, vykrájíme vnitřky se zrníčky a dužinu nakrájíme na opravdu drobné kousky. Cibuli  nakrájíme na droboučko. Všechno postupně přidáváme do mísy k bulguru. Nasekáme petrželku a mátu, přihodíme  do mísy a promícháme. V této chvíli můžeme přidat sůl a koření, nebo jen sůl, ale záleží na vaší chuti, tenhle krok můžeme vynechat.

Servírujeme salát hned, rozprostřený na talíři, vyloženém listy salátu nebo vinnými listy. Tenhle salát se nedá moc dlouho skladovat, ale většinou to stejně není třeba, protože nic nezbyde! Podáváme s chlebovými plackami jako součást mezze, nebo jako přílohu k různým grilovaným masům. TaboulehDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (4 comments)

  • Marie
    20.9.2015 at 9:56

    I když jsem už věkovitá hospodyně (snažím se být mladá aspoň duchem ;-) ), teprve objevuju věci jako bulgur, kuskus a další (zejména kvůli tomu, že můj životní souputník je hodně konzervativní a nové přijímá s podezřením).
    V tomto receptu mě překvapilo použití studené vody. Opravdu to stačí?
    Web jsem objevila dnes a už jej ukládám do oblíbených. Přeju hodně zdaru.

    • Petra
      20.9.2015 at 18:32

      Hezký večer, Marie! Děkuji za komentář. Je to hezká shoda jmen, tenhle recept jsem vkládala také kvůli jedné Marii :-). Studená voda v tomhle případě opravdu stačí, bulgur tady hraje trochu jinou roli, než jako obyklá příloha. Nebojte a zkuste to. Hlavně ho nedávat moc, převládat musí petrželka a máta. Přeji také hodně zdaru a doufám, že se občas podělíte o nějaké úspěchy! A klidně se ptejte, bude-li třeba.

  • Petra
    8.9.2015 at 20:10

    Koriandr do tabouleh? To jsem ještě neslyšela! Jsem ráda, že recept přišel vhod.

  • Eja
    6.9.2015 at 14:08

    Počasí sice není úplně ideální, ale neodolala jsem. Krásná klasická verze, bez koriandru a bez čehokoli dalšího. Dělám od oka, máty možná poměrově k petrželi trochu víc. A moje obvyklá úchylka – přistrouhnu trochu citronové kúry.

  • Váš komentář