Tagliatelle s lososem, chřestem, brokolicí a citrónovou omáčkou
Rychlý recept pro nadcházející sezónu chřestu – tagliatelle s lososem, chřestem, brokolicí a citrónovou omáčkou. Můžete samosebou použít i jiné těstoviny nudlovitého typu (fettucine, pappardelle, možná i linguine), můžete i zaměnit zeleninu za jinou, ale neošiďte se o chuť citrónu v omáčce!
Pro 4 střední jedlíky
350 g čerstvých těstovin
400 g lososa, nejlépe filet
1 svazek zeleného chřestu
1 větší hlava brokolice
kysaná smetana 200 g
sladká smetana 200 g
1 citrón, lépe bio ˇ3ťávu možná nepoužijete všechnu)
sůl, červený pepř, sušené bylinky
parmezán (nemusí být)
Brokolici opereme, rozebereme na růžičky a vaříme v osolené vodě s troškou drceného kmína ne úplně doměkka, trvá to asi 7 minut. Ocedíme.
Chřest očistíme, odlámeme spodky stonků (chřest vezmeme do dlaně a volně druhou rukou ohýbáme stonek, sám praskne ve správném místě, zhruba spodní třetina odpadne) a vaříme v páře také asi 7 minut. Odlomené stonky si schováme na zeleninovou polévku. Uvařený chřest nakrájíme na větší kousky.
Lososa zbavíme kůže, nakrájíme na větší kostky, v misce smícháme s trochou citrónové šťávy, solí a trochou sušených bylinek podle vlastní chuti.
Citrón (bio-nebio) pořádně vydrbeme a ostrouháme z něj kůru. Citrón vymačkáme.
Ve velkém množství osolené vody uvaříme těstoviny, scedíme. Mezitím si na trošce oleje opečeme zprudka kostky lososa a necháme je stranou v teple. Pánev vytřeme papírovým ubrouskem, přidáme trochu čistého oleje a lehce v něm orestujeme zeleninu se lžičkou podrceného červeného pepře. Přidáme do pánve kysanou i sladkou smetanu, osolíme, přidáme bylinky podle chuti a nakonec citrónovou kůru i šťávu, tu po částech, podle toho, jak vám bude omáčka chutnat. Do omáčky vrhneme těstoviny, promícháme a na nahřátých talířích poklademe kousky opečeného lososa, kdo chce posype hoblinkami parmezánu.
Sdílej Štítky