Tajine s keftou a nakládaným citrónem


Tajine jehneci kulicky citron IIITajine nebo tagine je dušený pokrm, původem berberský. Jméno dostal podle nádoby, ve které se připravuje, dvoudílného keramického hrnce, do jehož spodního dílu naložíte maso, zeleninu, koření, přiklopíte vrchní komínovitou částí a postavíte na oheň. Pak už jen čekáte, až teplo a pára, která se uvnitře hrnce tvoří a pak zase na stěnách komína kondenzuje a stéká dolů, udělají svoji práci a po dvou hodinách máte celkem bez práce uvařeno.  Naštěstí se tajine dá uvařit i v případě, že tuhle kouzelnou nádobu nemáte. Můj dnešní recept – tajine s keftou a nakládaným citrónem – je napsán pro vaření na sporáku, můžete samosebou použít i těžký kastrol a strčit ho do trouby, můžete také koriandr vyměnit za petrželku nebo trochu máty.

Pro 4 strávníky
600 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
1 vejce
1 citrón, nakládaný v soli (nebo tři měsíčky čerstvého, i s kůrou)
3 červené cibule
3 zralá rajčata
2 stroužky česneku
svazek čerstvého koriandru
1 polévková lžíce koriandrových semínek
špetka chilli
1 polévková lžíce medu
1 kávová lžička kurkumy
římský kmín
hladká mouka na obalení kuliček
sůl, pepř
Na omáčku:
1 bílý jogurt
1 malý stroužek česneku
pár pokrájených lístků čerstvé máty
sůl, citrónová šťáva

Maso na keftu v míse promícháme s vejcem, solí, pepřem, chilli, koriandrovými semínky. Přidáme  najemno pokrájenou jednu cibuli a polovinu pokrájeného čerstvého koriandru. Pečlivě promícháme, až vznikne  hezky jednolitá hmota a rukama, namočeným v teplé vodě, formujeme kuličky velikosti asi pingpongového míčku. Obalíme je v hladké mouce a opečeme na malém množství oleje ze všech stran. Dáme stranou.

Citrón pokrájíme na kousky, odstraníme jadérka. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, rajčata na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibuli a přidáme citrón, med, kurkumu a římský kmín, zbytek čerstvého koriandru, sůl, pepř, rajčata a dusíme. Po chvilce do omáčky dáme masové kuličky, podlijeme troškou vody, je-li potřeba a dusíme asi 40 minut. Ochutnáme, dochutíme, můžeme přidat i citrónovou šťávu a podáváme s kuskusem, ochuceným mátou nebo plackami, a s jogurtovou omáčkou, na kterou smícháme všechny uvedené přísady dohladka.

Tajine jehneci kulicky citron VIDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    19.10.2014 at 9:24

    Tajin mám, jen co bude chvíle času, recept vyzkouším. S poklesem venkovních teplot je u nás tajin na plotně nebo v troubě každou chvíli. I z obyčejné mrkve a koření je lahůdka.

    • Petra
      20.10.2014 at 20:47

      Doufám, že vám tenhle bude chutnat!

    Váš komentář