Tarte Conversation


Tarte ConversationMoučník byl prý vytvořen na konci 18. století na počest vydání knihy Louise d´Épinay Rozhovory s Emílií. Kniha je rozhovor matky s dcerou a autorka ve své době zjevně požívala velké úcty a její salón navštěvovali slovutní umělci a filozofové. Já se přiznám, že do dnešního dne jsem o ní neslyšela ani slovo :-). Recept je ale na světě, je to velká klasika a velká lahůdka. Jen ta skvělá krustička nahoře! A jako obvykle,  celé je to velmi jednoduché! Tady je recept na konverzační koláč, Tarte Conversation:

Tarte Conversation

Na formu o průměru 22 cm

1 a půl balení listového těsta

Na mandlovou náplň:
75 g změklého másla
75 g cukru
75 g mletých mandlí
30 g smetany ke šlehání
1 vejce
kůra z jednoho citrónu

Tarte ConversationNa vrchní polevu:
15 g hladké mouky
1 bílek
125 g cukru moučky
několik kapek citrónové šťávy

Na potření:
1 žloutek

Troubu si vyhřejeme na 180°C.

Na mandlový krém smícháme v misce všechny přísady na homogenní hmotu. Dáme do lednice. Na polevu vymícháme bílek, cukr moučku, hladkou mouku a citrónovu šťávu dohladka.

Tarte ConversationFormu vyložíme papírem na pečení, na dno dáme kolo, vykrojené tak, aby přesahovalo okraje formy. Těsto, které visí dolů, ořízneme a okraj navlhčíme vodou. Na těsto rovnoměrně rozetřeme mandlovou náplň, přiklopíme druhým kolem listového těsta a okraje přimáčkneme.
Povrch koláče polijeme připravenou polevou. Na polevu vytvoříme mřížku z odřezků ze zbytků listového těsta, potřeme mřížku žloutkem, rozmíchaným se lžičkou horké vody a pečeme 45 minut. Pokud se vršek koláče příliš rychla zabarvuje, překryjeme ho listem alobalu. Necháme kompletně vychladnout. Koláč je výborný i druhý den.

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář