Tarte tatin se zázvorem, tymiánem a rajčaty


Tarte tatin se zázvorem, tymiánem a rajčatyNa zahrádce dozrávají hrozny rajčátek. Když jim člověk poskytne ráno kyblík vody, vedro jim nijak nevadí, naopak :-).  A co s nimi potom? Něco trochu netradičního – obrácený koláč tarte tatin se zázvorem, tymiánem a rajčaty. Pokud máte, hodně dobře se hodí tymián citrónový, ale klasik odvede také dobrou práci. Kdybyste se báli, že se při manipulaci s předpečenými rajčaty (viz recept dále) spálíte, můžete je nechat vychladnout a poklást těstem potom. Předpečený základ si můžeme připravit i dopředu a koláč dát do trouby až na poslední chvíli, když už hosté buší na vrata. Tady je recept:

Tarte tatin s rajčaty, zázvorem a tymiánem

Pro 6 strávníků

1 balení listového těsta
500 g cherry rajčat
2 šalotky
1 polévková lžíce balsamikového octa
1 polévková lžíce medu
15 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
čerstvý tymián
olivový olej
sůl, pepř

Tarte tatin se zázvorem, tymiánem a rajčatyRajčata omyjeme, rozpůlíme a v cedníku je lehce prosolíme hrubou solí. Necháme vypotit cca 1 hodinu.

Troubu zahřejeme na 210°C.

Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme olivovým olejem,. V misce smícháme med, ocet a zázvor a směs vlijeme  rovnoměrně do formy. Poklademe půlkami vymačkaných rajčat rajčat, řeznou stranou nahoru, pořádně je k sobě přimáčkneme, v případě potřeby se mohou i překrývat. Posypeme šalotkou, pokrájenou na měsíčky a lístečky čerstvého tymiánu, opepříme, lehce osolíme, pokapeme olejem.

Teplotu trouby snížíme na 180°C a pečeme rajčata 20 minut.

Vyndáme formu z trouby, opatrně rajčata překryjeme listovým těstem, dobře ho přitiskneme po stranách, až skoro pod rajčata a pečeme ještě dalších 30 minut. Po upečení počkáme asi 10 minut, než koláč vyklopíme na talíř. Podáváme vlažné, samotné nebo s trochou čerstvého kozího sýra a rukolou. Tarte tatin se zázvorem, tymiánem a rajčatyDobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář