Úvodem dnešního receptu vás ušetřím vysvětlování, jak tenhle klasický koláč vznikl. Stejně to nikdo neví přesně a jsou to jen povídačky. Ale zato musím napsat, že podle tohoto receptu upečeme skutečný a pravý tarte Tatin. Základem je správné množství těch správných jablek. Vyberte odrůdu, která není ani moučná, ani moc křehká a šťavnatá, ale prostě taková akorát (nejlepší jsou renety, ale ty nejsou všude k dostání, takže rozhodně dobrou službu odvede Golden Delicius). Další věc je správně udělaný karamel. Musí mít hnědě zlatou barvu, ne světlou, ne moc tmavou (to by byl koláč hořký). Žádná skořice! V neposlední řadě těsto – nikdy ne listové, ale hezky křehké, ne moc sladké. A nakonec – nezaplácněme tuhle lahůdku kopcem zmrzliny. Stačí lžíce lehce ušlehané šlehačky. Nebo nic. Jen vidlička :-). Tady je recept:
Tarte Tatin
Do skleněné formy o průměru 24 cm, o výšce cca 5 cm
Těsto:
180 g hladké mouky
70 g másla
20 g cukru
špetka soli
1 vejce
Mouku prosijeme na vál, uprostřed uděláme důlek. Přidáme cukr, sůl, máslo, nastrouhané na hrubém struhadle, do důlku vyklepneme vejce a rychle zpracujeme na hladké těsto. Můžeme přidat trochu studené vody, je-li hmota moc suchá. Uděláme z těsta plochý bochánek a necháme v lednici, zatímco připravujeme jablka.
Na jablka:
asi 1,5 kg jablek (Renta, Boskoop, Golden Delicius)
80 g másla
120 g světlého třtinového cukru
Na hořák sporáku položíme litinovou plotýnku (električtí kuchaři asi vynechají), umístíme na ni skleněnou zapékací misku a necháme rozpustit máslo a cukr. Zahříváme a hlídáme, dokud nevznikne pěkně zlatohnědý karamel. Trvá to asi dvacet minut. Stáhneme z ohně.
Troubu zahřejeme na 180°C. Mezitím si připravíme jablka. Oloupeme je, zbavíme jadřinců. Nakrájíme na čtvrtky. Naskládáme první vrstvu na karamel do formy, bříšky dolů. Pořádně je stlačíme k sobě. Naskládáme na první vrstvu druhou vrstvu, bříšky nahoru. Mezery mezi jablky vyplníme odřezky zbylých jablek. Dáme do trouby a pečeme 20 minut.
Vyjmeme formu z trouby. Těsto rozválíme na kolo o něco větší, než je průměr formy a opatrně ho přeneseme na jablka (dobře to jde pomocí válečku. Těsto na něj navineme a pohodlně zase rozvineme nad jablky). Okraje zatlačíme dovnitř, aby byly v kontaktu s karamelem. Těsto propícháme na několika místech vidličkou. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 25 minut.
Formu vyndáme z trouby a umístíme opět na litinovou podložku nad plamen a necháme zvolna péct dalších 20 minut. Dohlížíme pravidelně, aby se karamel nepřipálil. Po 20 minutách je karamel zredukovaný na hustou omáčku.
Necháme koláč ve formě úplně vychladnout. Pak celou formu zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne. Před podáváním zahřejeme dno formy nad plamenem a vyklopíme na servírovací talíř. Můžete samosebou koláč vyklopit a podávat hned po upečení, riskujete ale, že se vám trochu poškodí. Podáváme samotný, nebo s trochou ne úplně dotuha ušlehané smetany. Dobrou chuť!
4 komentáře
Dnes jsem náhodou, při hledání nového receptu na perník, objevila Vaše stránky. A hned bylo o zábavu postaráno?. Hodně zajímavých receptů. Nejvíc mě zaujaly netradiční rillets. Ty originální z Le Mans připravuji den před Silvestrem několik let. Tentokrát vyzkouším ty Vaše. A dřív asi něco z dušených inspirací, aby mi železňák nezahálel?. Děkuji, máte opravdu pěkné a inspirativní stránky.
Moc děkuji. Těší mě, když si tady někdo najde inspiraci. Napište potom o svých úspěších :-).
Sim – ať vyzkoušíš cokoli, úspěch zaručen! Jako letité a stálé návštěvnici Hrnce mi můžeš věřit…
Díky za vřelá slova :-).