Tarte Tropézienne


Tarte tropézienne Dnešní recept je na rozloučenou s létem. Protože léto už je opravdu definitivně pryč a pěkně dlouho si zase na pořádné teplo a světlo počkáme, což mě občas přivádí k zoufalství. Ale podzim a zima mají také své dobré stránky, takže pro příště se už budeme věnovat jim. Dnes tedy ještě léto. Moře, obloha, modrá, skály, vítr, vůně… A v papíře zabalený kus koláče z pekařství, do kterého když se zakousnete, máte pocit, že to je ta nejlepší věc, kterou jste v životě jedli. No, není to pravda, jen v tu chvíli, ale koláč je opravdu báječný. Tarte tropézienne. Podobá se na první pohled našemu pražskému koláči, ale podoba je opravdu jen vizuální, chuťově jsou oba úplně jinde. Ve francouzském koláči převažuje chuť vody z pomerančových květů, která spolu s vanilkou a mírně slaným těstem briošky dělá z koláče něco výjimečného. Původní recept je z roku 1955, autorem je pekař Micka ze Saint-Tropez a pochopitelně je recept TAJNÝ! Takže toto, co bude následovat, je jen pokus o rekonstrukci koláče, jak jsem ho naposledy ochutnala na trhu v Castellane. Vodu z pomerančových květů seženete snadno v obchodě s arabskými potravinami, vybírejte tu přírodní, ne s umělým aroma. Tady je recept:

Tarte Tropézienne

Na briošku:
300 g hladké mouky
50 g cukru
125 ml mléka
1 vejce
75 g másla
20 g čerstvého droždí nebo 1 kávová lžička sušeného
1 polévková lžíce vody z pomerančových květů
1 rovná kávová lžička soli
žloutek na potření
perlový cukr na posypání

Tarte tropézienne Na krém:
400 ml mléka
200 g cukru
2 vejce + 1 žloutek
60 g škrobové moučky (Maizena, Gustin, atp.)
200 g másla
1 polévková lžíce vody z pomerančových květů
pár kapek vanilkové esence nebo zrníčka z jednoho vanilkového lusku
150 ml smetany na šlehání

Vlažné mléko prošleháme s vejcem, nalijeme do mísy robotu a přidáme změklé máslo. Potom přisypeme sypké přísady a nakonec rozdrobíme droždí (nebo nasypeme sušené). Necháme zpracovávat robotem při střední rychlosti nejméně deset minut. Pak těsto přendáme do mísy, vytřené olejem a necháme na teplém místě kynout. Můžeme si těsto připravit i v domácí pekárně.

Zatímco těsto kyne, připravíme si krém. Zahřejeme mléko s vanilkou, pomerančovou vodou a 100 g cukru. Vejce a žloutek rozšleháme se zbytkem cukru, stačí ručně, jen aby se propojily, vešleháme škrobovou moučku. Zahřáté mléko nalijeme na směs cukru a vajec, promícháme, vrátme do kastrolu a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Mimo oheň vmícháme 100 g másla. Přelijeme krém do mísy, přikryjeme fólií tak, aby se dotýkala povrchu krému, aby se nám nevytvořil škraloup. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.Tarte tropézienne

Zbytek másla necháme změknout. Když je krém vychladlý, ušleháme si smetanu dotuha. Krém přemístíme do robotu a šleháme šlehačem, až je pěkně nadýchaný. Vešleháme změklé máslo, kousek po kousku, aby krém zůstal stále nadýchaný. Nakonec už jen ručně, nejlépe gumovou stěrkou vmícháme ušlehanou smetanu. Krém uchováme v lednici do doby, než ho budeme potřebovat.

Troubu zahřejeme na 180°C.

Vykynuté těsto přemístíme opatrně z mísy na pomoučenou plochu, utvoříme z něj pravidelný kulatý bochánek, který válečkem rozválíme na kolo o tloušťce asi 3 cm. Tarte tropézienne Nejlépe je rozvalovat bochánek už na pečicím papíru, abychom ho snadno a bez nehody přemístili na plech. Povrch briošky potřeme žloutkem, smíchaným s lžičkou horké vody a posypeme perlovým cukrem. Pečeme cca 30 minut, doku není povrch zlatavě hnědý. Necháme kompletně vychladnout. Tarte tropézienne Potom briošku rozřízneme na dvě kola, na spodní část rozetřeme všechen krém a přiklopíme druhou částí. Koláč necháme chvíli rozležet a teprve potom podáváme. Tarte tropézienne

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář