Telecí pečeně plněná bylinkovou nádivkou


Telecí pečeně Pomalu se blíží Velikonoce a je třeba přemýšlet, co zase letos vymyslet na sváteční stůl. Mně se v pátek zalíbilo v řeznictví krásné telecí plecko, takže jsem se rozhodla potrénovat. V tržnici jsme narazili na domácí křepelčí vajíčka a můj nejvěrnější a zároveň nejpřísnější strávník přišel s iniciativou! Do telecí pečeně zarolovat vajíčka. Takový návrh jsem nemohla nevyslyšet, takže vajíčka koupena a návrh později realizován. Výsledek byl výborný a moc hezký na pohled. K tomu splňuje velikonoční požadavek, totiž přítomnost vejce. Tady je recept:

Telecí pečeně plněná bylinkovou nádivkou

Pro zhruba 5 – 6 strávníků (upravte případně množství přílohy)

1000 g telecí pečeně (kýta nebo plecko)
sůl, pepř, čerstvý rozmarýn

Na nádivku:
300 – 400 g syrové bílé klobásy
velká hrst posekané bazalky
velká hrst posekané petrželky
velká hrst lístků oregána (nebo lžička sušeného)
1 stroužek česneku
velká špetka Piment d´Espelette nebo 1 sušená chilli paprička
30 ml mléka

7 křepelčích vajíček

Telecí pečeně 3 šalotky
4 stroužky česneku ve slupce
olivový olej
100 ml bílého vína
200 ml silného vývaru (můžete použít i kostku)
40 g másla

800 g brambor
lahůdkové hráškové lusky

Telecí pečeni den předem omyjeme, osušíme, opepříme ze všech stran a pomažeme olivovým olejem. Necháme přes noc odležet.

Druhý den pečeni odblaníme a rozřízneme na co největší plát. Rozklepeme. Plát masa osolíme a opepříme. Křepelčí vajíčka uvaříme – vložíme je do vařící osolené vody a vaříme 3 minuty.  Zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Troubu zahřejeme na 200°C.

Telecí pečeně Náplň z klobás v míse smícháme s bylinkami, rozmačkaným česnekem, kořením, naředíme trochu mlékem a směs rovnoměrně rozprostřeme na plát masa. Doprostřed rozmístíme v řadě za sebou uvařená vajíčka. Opatrně zarolujeme a pevně svážeme provázkem. Je to kluzké, trochu si u toho zanadáváme, ale to je občas zdraví prospěšné, aspoň to neodnese někdo jiný. Úspěšně (jakkoliv)  svázanou oběť osolíme a opepříme ještě zvenčí, za provázky laškovně zastrčíme snítky rozmarýnu a pečeni položíme do pekáče. Pořádně zakápneme olivovým olejem, podlijeme vínem a vývarem a za občasného polévání masa šťávou  pečeme asi 2 hodiny.

Mezitím si brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a povaříme deset minut v osolené vodě. Scedíme a necháme stranou. Po uplynutí 2 hodin maso vyjmeme z pekáče, šťávu přelijeme do kastrůlku. Maso zabalíme do dvou vrtev alobalu a necháme v teple. Do pekáče nasypeme čtvrtky brambor, lehce zakápneme olejem a pečeme asi 20 minut. Mezitím zredukujeme šťávu v kastrůlku dohusta, odstavíme a vešleháme studené máslo, pokrájené na kousky.

Hráškové lusky uvaříme v páře, trvá to chviličku, 5 – 6 minut.

Podáváme pečeni nakrájenou na tenké plátky, s brambory a hráškem a omáčkou v omáčníku. Nezapomene na kousek bagety, protože omáčku nebudeme chtít jen tak opustit a na sklenku vychlazeného bílého vína, dobrá volba byl u nás Müller Thurgau.

Telecí pečeně Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář