Telecí pečeně s koriandrovo-špenátovou omáčkou


Telecí pečeněHezký večer nebo den všem čtenářům! Dnes si konečně dáme něco od masa. Máme mladý špenát, mladé bylinky, mladé telecí, takže se nám bude vařit jedna báseň. Stejným způsobem jako telecí kýtu můžete samosebou připravit i jehněčí. Na konci pečení nám u bambor zbydou vypečené odřezky masa. Jsou výborné do vývaru (pokud se vám podaří je nesníst), rozhodně je nevyhazujte! Tady je recept:

 

Telecí pečeně s koriandrovo-špenátovou omáčkou

asi 1 kg telecí kýty, nejlépe ořech
sůl, pepř
čerstvý tymián
medvědí česnek (pokud máte)
olivový olej

1 kg brambor
pár stroužků česneku ve slupce
sůl
špetka papriky, drceného kmínu, rozmarýnu

asi půl deci bílého vína
olivový olej

30 g studeného másla

Telecí pečeněNa omáčku:
asi 250 g spařeného špenátu
hrst koriandru
šťáva z 1 limetky
sůl, pepř, chilli podle chuti
2 stroužky česneku
půl šalotky
olivový olej
lžíce hrubozrnné hořčice

Telecí kýtu očistíme, odřezky si schováme, kýtu osolíme, opepříme a svážeme kuchyňským provázkem do úhledného tvaru. Technika svazování v tomto případě není důležitá. Potřeme olejem, obložíme medvědím česnekem, máme-li, za provázek zastrkáme snítky čerstvého tymiánu a necháme do druhého dne odležet. Tuto fázi lze zkrátit nebo vynechat, ale výsledek je lepší, když má maso čas se trochu navonět. Odřezky také osolíme a naolejujeme a necháme v chladnu.

Druhý den si zahřejeme troubu na 200°C. Připravíme si hluboký pekáč s mřížkou na pečení, nebo prostě jen pekáč.

Brambory oloupeme a nakrájíme je na čtvrtky. Omyjeme a osušíme je, v míse je promícháme se solí, paprikou, kmínem a rozmarýnem a nasypeme do připraveného pekáče na dno. Přihodíme stroužky česneku ve slupce a odřezky z masa, které nám zbyly. Pečeni položíme buď na mřížku, nebo rovnou na brambory, do pekáče nalijeme bílé víno a pečeme 30 minut na horkovzduch. Poté pečeni zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočívat mimo troubu. Mezitím se brambory dopečou. Vyjmeme je na mísu, do pekáče přidáme máslo a rozmícháme.

Zatímco se maso peče, připravíme si omáčku – všechno vložíme do mixéru, rozmixujeme a dochutíme případně medem.

Pečeni nakrájíme na plátky, podáváme s brambory, přelitou vypečenou šťávou, se studenou špenátovou omáčkou v misce. Telecí pečeně

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář