Tenký jablečný koláč s karamelovou omáčkou


Tenhle nejlepší jablečný koláč, jaký si člověk dovede představit, jsem se naučila v  kavárně Café de la Paix v Beaulieu-sur-Mer. Díky maman v kuchyni!!! Poměry neudávám, není tu co vážit.

listové těsto
 Jablečný koláč s karamelemjablka podle potřeby, oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na tenké plátky
rozpuštěné máslo
trocha cukru
pár rozdrcených ořechů nebo mandlí

karamelová omáčka ze slaného másla

Na omáčku:
100 g cukru
30 g másla (slané, nebo nesolené a pěkná špetka soli)
1 dcl smetany

Z cukru a vody uděláme karamel: cukr dáme do kastrůlku s pár lžicemi vody, nejlepší je, když kastrůlek má  světlé dno, abychom dobře viděli, jak se karamel zabarvuje. Nehodí se teflonové nádobí, roztavený cukr má teplotu kolem 170°C. Necháme cukr bez míchání zahřívat. Opravdu vůbec nemícháme, jen pečlivě dohlížíme, neodskočíme si ani nalít skleničku vína, ani utrhnout plevel před oknem a už vůbec se nejdeme podívat na maily!

Karamel výrobaKaramel výroba

 

 

 

 

Karamel výrobaKaramel výroba

 

 

 

 

Když karamel začne hnědnout, zastavíme var lžící vody (pozor, prská!!!), mimo oheň vmícháme studené slané máslo, pokrájené na kousky, rozmícháme, Sauce au caramel beurre salepřidáme smetanu a necháme znovu trochu prohřát. Nikdy nedáváme nejdřív smetanu, karamel by se nám srazil do jednoho velkého cukrového cucku a museli bychom dlouze vařit, abychom ho rozpustili. Takže nejdřív máslo… Přelijeme do omáčníku a dáme do chladna trochu ztuhnout.

Na koláč:
Z listového těsta vykrájíme větší kolečka, asi o průměru 10-15 cm, potřeme máslem, poklademe plátky jablek, jeden přes druhý, do růžice, posypeme ořechy nebo mandlemi, opět pokapeme máslem, trochu posypeme cukrem a pečeme při 180°C asi 20 minut, až jsou jablka na okrajích lehce hnědá.

 Jablečný koláč s karamelem

Necháme krátce vychladnout a před podáváním polijeme karamelovou omáčkou. Nešetříme.

Dobrou chuť!

 Jablečný koláč Tarte aux pommes V

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář