Terina z grilované zeleniny a čerstvého sýra


Teplé večery se blíží,  s nimi chuť na něco letního. Dnes zase bez dlouhých řečí – terina z grilované zeleniny a čerstvého sýra. Je asi možné použít i ricottu, ale v tom případě je potřeba více osolit a přidat trochu olivového oleje.

Recept z časopisu Cuisine et Vins de France

pro 6 – 8 osob podle apetitu

terina z grilované zeleniny500 g čerstvého sýra (jaký máte rádi – ovčí, kozí, kravský)
2 červené papriky
2 menší lilky
2 menší cukety
4 zralá rajčata
1 dcl smetany
4 plátky želatiny
2 hrsti nasekaných bylinek (pažitka, petrželka, koriandr)
olivový olej
sůl, pepř

Papriky omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřince a bílá žebra, položíme na plech, vyložený papírem na pečení řezem dolů a grilujeme na plný výkon 10 minut, až z velké části zčernají. Papriky dáme do misky, přetáhneme fólií a necháme vychladnout.terina z grilované zeleniny

Mezitím, co se papriky grilují, nakrájíme lilky a cukety podélně na tenké plátky, pokapeme olejem a po parikách je také ogrilujeme, z každé strany cca 5 minut. Hlídáme, abychom plátky nespálili!

Poté gril vypneme, teplotu snížíme na 160°C. Rajčata pokrájíme na plátky, rozložíme na plech, opět pokrytý papírem na pečení a pečeme asi 30 minut.

Všechnu zeleninu necháme vychladnout, papriky oloupeme. Želatinu namočíme v troše studené vody, vymačkáme a rozehřejeme zlehka za stálého míchání ve smetaně. Stáhneme z ohně a taktéž necháme chladnout.

V míse rozmícháme sýr s bylinkami a smetanou s želatinou, osolíme, opepříme. Vyložíme fólií formu na chlebíček o velikosti 24 cm a na dno rozložíme grilované plátky cukety, pak vrstvu sýrové směsi, pokračujeme červenou paprikou, sýrovou směsí, rajčaty, sýrem a končíme plátky lilku. Přitlačíme, přikryjeme zase fólií a dáme do lednice nejméně na 24 hodin chladit. Před podáváním vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s dobrým olivovým olejem a čerstvým pečivem.

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář