Točený snídaňový chléb


Točený chlébČas letí, den za dnem a už skoro není ani chřestová sezóna! To nevadí, dnes si dáme jeden neutrální recept, který ale trochu klame tělem. Všichni asi znáte takzvaný kořenový chléb, zatočenou věc s pomoučeným povrchem. Můj točený chléb vypadá stejně, ale je úplně jiný. Chutná jako úplně nejlepší makovka bez máku :-). Pokud byste chtěli opravdovou makovku, udělejte z těsta menší bagetky, potřete žloutkem a posypte mákem. Bude to taky skvělé. Tak tady je recept:

Točený snídaňový chléb

Na 2 chleby

375 g hladké mouky
1 rovná kávová lžička sušeného droždí
250 ml teplé vody
50 ml mléka
1,5 polévkové lžíce medu
1 rovná kávová lžička soli

Točený chlébVodu, mléko, med a droždí smícháme a necháme chvilku ožít. Ve velké míse smícháme mouku se solí. Přilijeme tekutinu a krátce, ale pečlivě promícháme. Nepropracováváme, chceme, aby se všechno jen pěkně propojilo. Pomoučíme povrch těsta, zakryjeme fólií a necháme kynout na teplém místě asi hodinu a půl.

Točený chléb

Připravíme si plech, vyložíme papírem na pečení a pomoučíme. Pomoučíme si i pracovní plochu a vyškrábneme na ni stěrkou těsto z mísy. Pomoučíme si i ruce, těsto je totiž trochu tekuté, ale krásně hebké. Nožem rozdělíme těsto na poloviny, z každé uděláme delší válec a přetočíme ho, jako bychom ždímali ručník. Postupujeme opatrně, abychom z těsta nevytlačili moc vzduchu. Přeložíme stočené chleby na plech a zakryté utěrkou necháme ještě chvíli kynout.

Mezitím si troubu zahřejeme na 250°C.

Plech s bagetami dáme do trouby a na dno chrstneme půl sklenky vody a hned zavřeme dvířka trouby, aby pára neutekla. Pečeme asi 20 minut, v polovině pečení plech otočíme, aby se bagety pekly rovnoměrně a znovu chrstneme do trouby trochu vody. Necháme vychladnout na mřížce a podáváme třeba se slaným máslem a nějakým dobrým džemem. Točený chléb

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář