Torta di nocciole e cioccolato

Oříškový moučník s čokoládou


Torta di noccioleZačíná podzim, tak začneme hezkým podzimním dezertem. Ponechávám italský název torta di nocciole, protože nevím přesně, jak to nejlépe přeložit. Torta je italsky koláč nebo dort, ale pod českým názvem koláč nebo dort si představíme asi něco trochu jiného. Je to prostě oříškový moučník a je moc dobrý. Nenechte ho v troubě příliš dlouho, byl by tuhý. Tady je recept:

Torta di nocciole e cioccolato

forma o průměru 20 cm

200 g lískových oříšků
50 g tmavé čokolády (použila jsem 75%)
120 g másla
120 g třtinového cukru světlého
10 g kakaového prášku
1 rovná lžíce hladké mouky
2 velká vejce
špetka soli

200 ml šlehačky

Troubu zahřejeme na 180°C.

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Oříšky vysypeme na plech na papír na pečení a necháme je pražit v troubě 10 minut. Občas zamícháme. Po opražení oříšky vysypeme na utěrku a mnutím z nich ošoupeme slupky. Oříšky necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme s máslem, rozmícháme dohladka.

V mixeru nebo sekáčku rozdrtíme oříšky s polovinou cukru a s kakaovým práškem a špetkou soli na ne úplně jemnou směs. Přesypeme do mísy, přidáme čokoládovou směs, promícháme, jedno po druhém přidáme vejce a nakonec zbytek cukru a mouku. Těsto nalijeme do formy a pečeme 35 minut. Necháme vychladnout a podáváme s kopečkem ušlehané šlehačky. Torta di nocciole

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář