Tradiční čokoládová buchta


Tradiční čokoládová buchtaTenhle recept je letitý. Stokrát upečený. A přes všechny moje cukrářské pokusy se k němu pořád vracíme. Na přípravu naprosto jednoduchá, ale v chuti jedinečná křehounká čokoládová buchta s kávovou příchutí a kakovou polevou.  S hrnkem studeného mléka… Neubírejte ale množství másla ani cukru, nebylo by to ono.

300 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
1 polévková lžíce kakaa
1 polévková lžíce mleté kávy
1 polévková lžíce rumu
špetka soli
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
250 ml mléka
2 vejce
3 polévkové lžíce oleje

Na polevu:
120 g rozpuštěného másla
200 g moučkového cukru
1 polévková lžíce kakaa
1 polévková lžíce rumu
případně lžíce mléka

Troubu rozehřejeme na 180°C. Vymažeme si hluboký pekáč (takový ten klasický, s uchy, na buchty nebo kuře) máslem a vysypeme ho hrubou moukou.

Ve velké míse prostě a jednoduše smícháme všechny suroviny na hladké tekuté těsto. Nalijeme ho do pekáče a dáme péct na 15 až 20 minut. Zkusíme špejlí, jestli je buchta upečená. Když je špejle suchá, je hotovo, jestli je olepená těstem, pečeme ještě pár minut.

Poté, co moučník vytáhneme z trouby, připravíme polevu. V kastrůlku na malém plameni rozehřejeme máslo, vmícháme cukr, kakao a rum a svaříme. Kdyby se tuk oddělil od polevy, přilijeme lžíci mléka a lžičku cukru a znovu promícháme. Horkou polevu nalijeme na buchtu a necháme v chladnu ztuhnout.

Tradiční čokoládová buchtaDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (30 komentářů)

  • Petra
    30.9.2018 at 10:44

    Dělali jsme s 3letou dcerou.moc mi pomohla,vylízala všechny misky:-))
    Buchta byla moc dobrá.Jen jsme dělali bez rumu.Určitě uděláme znovu.

    • Petra
      30.9.2018 at 21:10

      Tak to mám radost, milá jmenovkyně. Taková pomoc se vždycky hodí :-). Příště klidně udělejte s rumem, po pečení alkoholu moc nezbyde, jen vůně. Ale i bez to samosebou jde. Děkuji za komentář! Petra.

  • MAFFI
    1.7.2018 at 12:31

    Jsem tu asi nejmladší je mi 10.
    Pekla jsem ji uplně sama.

    • Petra
      2.8.2018 at 22:28

      Super! Jen tak dál!

  • No name
    6.6.2018 at 10:27

    Může se tam dát čokoláda místo kakaa?

    • Petra
      6.6.2018 at 15:31

      Ne, čokoládu místo kakaa do těsta bych nedávala. Kakao udrží těsto nadýchané a lehké, s čokoládou by to byla jiná, hutnější buchta. Ani bych si nevěděla rady s množstvím. Čokoládou se dá buchta polít, ale také už to nebude ono.

  • Anonym
    9.5.2018 at 14:55

    Výborná dnes jsem jí dělala poprvé a moc se povedla😉😃 díky moc za recept😃

  • Nkiy
    22.3.2018 at 13:52

    Super asi tu není nikdo komu je 12 let ale mně je, buchtu jsem vařila úplně sama a přišlo mi to jako velmi lehký recept buchta se mi povedla a je moc dobrá díky za recept 😇

    • Petra
      23.3.2018 at 14:51

      Skvělé, ráda slyším, že nastupuje nová generace!

  • 11.3.2018 at 17:29

    Byl moc výborný strašně se nám povedlo rouhodně doporučuji.🙂

    • Petra
      11.3.2018 at 23:03

      Moc děkuji a jsem ráda, že se vám buchta povedla!

  • Monia
    2.2.2018 at 20:51

    Mám to v troubě. Nastavila jsem to na 180 ale pořád je to mokré. Už je to tam 35 minut. Tak snad to vyjde dobře!

    • Petra
      3.2.2018 at 2:24

      To je divné. Tahle buchta se obvykle chová ukázkově. Neměla jsi ji v nějaké hlubší formě? Dej vědět, jak to dopadlo, kdyžtak odhalíme nedostatky!

      • Monia
        4.2.2018 at 5:51

        Neměla jsem to v hluboké formě. Dlouho byla mokrá a když se na špejli nic nelepilo tak pak byla celkem suchá. Měla jsem ji vytáhnout dřív? I když špejle byla polepená těstem?

      • Petra
        4.2.2018 at 11:08

        Nene, nevytahovat dřív, než je špejle suchá. Jsem ráda, že se nakonec buchta povedla. Dala jsi ji do vyhřáté trouby? Někteří výrobci trub totiž doporučují dávat jídlo do právě zapnuté trouby, údajně kvůli úspoře energie na zahřívání. Téhle buchtě by to určitě nesvědčilo :-).

      • Monia
        5.2.2018 at 13:46

        Nemůžu říct že buchta se povedla. Byla opravdu moc suchá. Zkusím ještě jednou a budu dobře hlídat pak vytáhnu hned když se mně špejle bude zdát celkem čistá.

  • Anonym
    11.1.2018 at 12:47

    Normalne komentare nepisi, ale buchta se mi povedla a to se mi casto nestava , takze dekuji .

    • Petra
      12.1.2018 at 21:42

      Tak to mám velkou radost! Jen tak dál :-).

  • Adela
    9.11.2017 at 14:59

    Buchta je super!! Rychla a vyborna!! Pouze tedy polevu jsem udelala z prave roztavene cokolady. Vse za 35 minutek hotovo!:) zitra vezu do Istanbulu na ochutnavku pro rodinu meho Tureckeho pritele, tak recept rozsirim dale.

    • Petra
      9.11.2017 at 22:27

      Děkuji za chválu a za důvěru. Doufám, že bude v Turecku chutnat! A zkuste příště i tu polevu, pro tuhle buchtu mi připadá lepší, než opravdová čokoládová :-).

  • Lenka
    24.10.2017 at 9:07

    Luxusní dělala jsem a super přidala jsem i lžíci medu a po druhé lžíci marmelady a dobrý je s obojim.

    • Petra
      24.10.2017 at 22:12

      Díky, Lenko! Tahle buchta se neomrzí.

  • Nikola
    5.1.2017 at 16:47

    Vyborna!!!!nema chybu. :-) :-) :-)

    • Petra
      5.1.2017 at 18:21

      Diky, to jsem ráda!

  • Anonym
    24.8.2016 at 15:25

    Andy, nebylo to kvalitou kakaa? Pokud nebyla dobrá chuť ani barva…
    ( tohle není web, kde by se vyskytovala nekonstruktivní kritika, to bys tu byl/a špatně …)

    • Petra
      28.8.2016 at 23:33

      No já myslím, že kvalitou kakaa to nebylo. Tuhle buchtu děláme doma už nejméně třicet let, tudíž od dob, kdy se holandské kakao vyvyžovalo zlatem a rozhodně se nepřidávalo do obyčejné buchty. Podle mě každá trouba peče jinak, nebo jak se to říká :-).

  • Andy
    22.8.2016 at 20:17

    Dneska jsme pekli taky a dopadlo to hrozně, chutnala blbě a zbarvena byla taky blbě prostě byla blbá a ta poleva to už vůbec nemluvím!!!!!!!

    • Petra
      22.8.2016 at 20:59

      Děkuji za komentář, Andy. Zkuste to znovu :-).

  • Eja
    14.11.2014 at 16:33

    Telepatie. Před chvílí jsem vložila na Labu zcela brutálně čokoládový dort. Doporučuji vyzkoušet.

    • Petra
      14.11.2014 at 21:54

      Hned se jdu podívat! Tahle buchta je ale docela lehoučká (a variabilní, dá se udělat i jako mramorovaná, nebo citrónová, nebo zkusit tvou oblíbenou pomerančovou příchuť).

    Váš komentář