Tvarohový koláč


Dnes klasický babičkovský moučník. Tvarohový koláč s rozinkami. Pro mě jeden z nejoblíbenějších dezertů. V původním receptu (který pochází z knihy od Camille Le Foll „Les classiques de Camille“, což je něco jako moje kuchařská modlitební knížka) se korpus dává na hodinu do mrazáku, potom se zapne trouba, nastaví se na 160°C a korpus se do ní dá předpéct. Tvaroh se na korpus rozetírá ve chvíli, kdy trouba dosáhne 160°C a dál se peče ještě půl hodiny. Tenhle postup jsem vyzkoušela jen jednou, nelíbilo se mi totiž, že koláč byl zespodu dost bledý. Takže předpékám korpus, jak popsáno níže.

Tvarohový koláčNa těsto:
200 g hladké mouky
25 – 40 g cukru moučka
120 g másla
pár lžic studené vody
špetka soli

Na náplň:
500 g okapaného tvarohu
2 polévkové lžíce kysané smetany
3 vejce
200 g cukru
2 polévkové lžíce hladké mouky
100 g rozinek, namočených v čaji, okapaných
kůra, ostrouhaná jemně z jednoho citrónu

Tvarohový koláčMouku prosijeme na vál se solí, přidáme pokrájené máslo, cukr, uprostřed uděláme důlek, dáme do něj  vodu a vypracujeme rychle hladké těsto. Vyválíme z něj hned placku, vyložíme jí koláčovou formu, propícháme dno a necháme asi hodinu odpočívat v lednici.

Troubu rozehřejeme na 200°C.

Na těsto do formy rozprostřeme alobal, posypeme suchými fazolemi (nebo jinou zátěží) a předpečeme po dobu cca 15 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, mouku, smetanu, citrónovou  kůru a rozinky. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Předpečený korpus zbavíme alobalu a zátěže, teplotu v troubě  snížíme na 160°C. Tvarohovou směs rozetřeme na koláč a pečeme na nejspodnější mřížce v troubě 30 – 35 minut.

Necháme zchladnout a podáváme koláč lehce pocukrovaný, vlažný nebo studený.

Tvarohový koláčDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář