Vánočka

podle Viléma Vrabce


V poslední době hrnec trochu zanedbávám, za což se omlouvám, ale to je samá besídka a pak zase rekonvalescence a nerada bych sem dávala příspěvky ještě chabější intelektuální úrovně, než dosud :-). Ale už se blíží Štědrý den, a to je doba, kdy se musí péct vánočka. Už mnoho let, snad odjakživa, peču vánočku podle kuchařky Viléma Vrabce. Stránka je založená zažloutlým ubrouskem z dávných dob, takže předpokládám, že ta skvělá vánočka, co pekla babička, byla tahleta samá. Tady je recept, v době domácích pekáren je to hračka:Vánočka podle Viléma Vrabce
500 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
100 g másla
ostrouhaná kůra z jednoho citrónu
2 žloutky
půl kávové lžičky soli
3 dkg droždí
1 kávová lžička prášku do pečiva
5 dkg rozinek
3 dkg sekaných mandlí
3 dkg citronátu
2 dcl mléka

1 vejce na potření a plátkové mandle na posypání

Všechny suroviny dáme do mísy domácí pekárny v následujícím pořadí: mléko s rozšlehanými žloutky, měkké máslo, mouka, prosátá se solí a práškem do pečiva a smíchaná s citrónovou kůrou, cukr, navrch rozdrobíme droždí. Zapneme program Příprava těsta. V půlce procesu hnětení přidáme rozinky, předem namočené v rumu nebo čaji, okapané, mandle a citronát. Necháme vykynout. Vypneme pekárnu.

Vánočka podle Viléma VrabceVykynuté těsto na vále rozdělíme na osm stejných dílů. Jeden z nich rozdělíme ještě na poloviny. Z větších sedmi dílů vyválíme prameny stejně dlouhé. Čtyři spleteme jako základ vánočky – dobře vyvedený návod můžete najít tady , opatrně přeneseme na plech, uprostřed trochu promáčkneme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pokračujeme. Spleteme další tři prameny, už tradičně jako cop, přeneseme na základ, mírně protáhneme a přehneme po stranách pod základ. Promáčkneme, potřeme vajíčkem. Poslední dva tenčí prameny stočíme, položíme na vršek vánočky, konce podsuneme po stranách, potřeme vajíčkem. Vánočku spevníme špejlemi, dvě zapíchneme z delších stran, tam, kde jsme podsunuli konce pramenů. Další tři zapíchneme shora, abychom spevnili patra a spletené prameny nám neklouzaly dolů. Necháme na teplém místě ještě půl hodiny kynout, přikryté utěrkou.Vánočka podle Viléma Vrabce

Troubu zahřejeme na 190°C. Vykynutou vánočku ještě jednou potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme asi 30 minut. Kontrolujeme, když se vánočka barví moc rychle, přikryjeme ji alobalem. Ke konci pečení můžeme pustit na chvíli horkovzduch.

Vánočku necháme úplně vychladnout, než ji začneme krájet. Aby nám neokorala, nevyschla, ale ani nezvlhla, je nejlepší ji uchovávat v celofánovém sáčku. Vánočka podle Viléma Vrabce

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář