Velikonoční zajíček


Velikonoční zajíčekDnes jen stručný úvod – velikonoční zajíček ze sladkého kynutého těsta je oblíbenou odměnou pondělních koledníků, jak velkých, tak malých.  Místo několika malých můžeme upéct i jednoho velkého, ale to jsem nezkoušela. Připadal by mi trochu strašidelný. Tak šup k receptu:

na 8 nebo 10 kousků

250 g hladké mouky
45 g cukru moučka
5 g soli
2 žloutky (nebo 1 vejce)
100 ml mléka
15 g droždí
75 g povoleného másla

Na potření před pečením:
1 vejce
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička mléka

Na potření po upečení (potření můžeme i vynechat, ale s cukrovou krustičkou jsou zajíčci moc dobří!):
100 g cukru moučka
20 ml vody

V míse robotu nebo domácí pekárny smícháme mouku, cukr, sůl, přilijeme teplé mléko, rozšlehané se žloutky, rozdrobíme do mísy droždí a vypracováváme těsto. Když je těsto hladké, přidáme máslo a propracovávme ještě asi deset minut. Těsto dáme do nahřáté mísy a necháme hodinu kynout.

Po vykynutí rozdělíme těsto na osm nebo deset válečků. Každý váleček rozdělíme na čtyři díly – jeden větší, to bude tělo, druhý menší na hlavičku, třetí ještě menší na dvě ušiska a poslední maličký na ocásek – jako na obrázku.Velikonoční zajíček Z velkého dílku uválíme váleček, smotáme ho do spirály a konec necháme volný. Vytvoříme hlavičku, uši a ocásek, všechno přilepíme k tělíčku a necháme půl hodiny kynout na plechu, vyloženém pečícím papírem.Velikonoční zajíček

Troubu zahřejeme na 170°C. V jedné misce smícháme vejce, cukr a mléko, v druhé 100 g cukru a vodu.

Zajíčky potřeme směsí s vajíčkem a pečeme 12 – 15 minut,  mají být zlatí, ale ne hnědí. Po vyjmutí z trouby ještě teplé zajíčky potřeme cukrovým roztokem a necháme zaschnout.

Velikonoční zajíčekDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Jitka
    2.4.2018 at 21:59

    Děkuji za inspiraci, zajíčci měli úspěch. První sice vypadal trochu retardovaně;-), ale pak už to šlo. Díky.

    • Petra
      3.4.2018 at 21:20

      Díky za důvěru! Mně se také občas povedou retardovaní jedinci, typicky se jedná o beránka, ale jedlí jsou všichni :-). S těstem se dobře pracuje, je takové modelínovaté, takže při troše fantazie se dají vyrábět i jiné bytosti.

    Váš komentář