Vepřová kýta plněná špenátem a koriandrový hummus


Kýta plněná špenátemV původním receptu byla použita jehněčí plec, mangold a datle. Ani jednu z těch věcí jsem neměla, takže jsem zaimprovizovala a výsledek byl víc, než uspokojivý. Někdy příště zkusím i tu jehněčí verzi, ale vepřová kýta plněná špenátem rozhodně stojí za vyzkoušení. Na rozdíl od ostatních receptů na hrnci je to trochu komplikované, ale všechny chuti spolu překvapivě dobře ladí. Tady je recept:

Vepřová kýta plněná špenátem a koriandrový hummus

1,2 kg vepřové kýty, očištěné, rozkrojené na plát a rozklepané

Na nádivku:
1 cibule
250 g špenátu
4 stroužky česneku
půl svazku petrželky
1 citrón – nastrouhaná kůra a šťáva
hrst čerstvého tymiánu – jen lístky
50 g piniových oříšků
10 sušených švestek, pokrájených
2 polévkové lžíce strouhanky
půl kávové lžičky skořice
1 kávová lžička semínek římského kmínu
sůl, pepř
olivový olej
dvě snítky rozmarýny

Na pečení:
15 cherry rajčátek
čerstvý tymián
6 stroužků česneku i se slupkou
200 ml bílého vína
olivový olej
sůl, pepř

Na koriandrový hummus:
1 menší plechovka cizrny
polévková lžíce sezamových semínek
trochu citrónové šťávy
špetka piment d´Espelette nebo cayenského pepře
sůl, pepř
olivový olej
půl svazku koriandru

Troubu zahřejeme na 240°C.

Plát z kýty osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Necháme odpočinout.

Kýta plněná špenátemMezitím připravíme nádivku. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme cibuli, pokrájený česnek, přidáme špenát a necháme ho spařit. Přidáme ostatní přísady, dobře promícháme a necháme trochu vychladnout. Potom rozetřeme nádivku na maso, zarolujeme, zavážeme provázkem. Pod provázek zasuneme rozmarýnu, pár snítků tymiánu, opepříme. Na pekáček nalijeme trochu olivového oleje, položíme do něj maso, přihodíme cherry rajčata, česnek, přilijeme víno a pečeme při 240°C 10 minut, pak snížíme teplotu na 200°C a dopečeme ještě tak 40 minut. Při pečení poléváme vypečenou šťávou, pokud je potřeba, přilijeme trochu horké vody a stíráme připečené stěny pekáče, aby se šťáva hezky
vybarvila. Po upečení necháme chvilku odpočinout pod alobalem, potom odstraníme provázek a nakrájíme pečeni na plátky.

V mixéru rozmixujeme cizrnu s trochou vody z plechovky a s ostatními přísadami. Dáme do misky a necháme v lednici, dokud nedopečeme pečínku. Podáváme se sklenkou lehkého červeneho a s čerstvým pečivem. Kýta plněná špenátem

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář