Vepřová kýta s nakládanými citróny a zelenina po řecku


Vepřová kýta s nakládanými citrónyDnešní recept je ideální adept pro pohoštění na letní večery. Je snadný, dá se uvařit dopředu a je dobrý jak teplý, tak studený. Vepřovou kýtu můžete nahradit pleckem, nakládané citróny pořídíte v prodejnách s arabskými produkty a strávníci vás budou vzývat jako božstvo :-). Tady je recept (zdrojem mi bylo staré číslo Cuisine et Vins de France):

Vepřová kýta s nakládanými citróny

vepřová kýta, zhruba 1,3 kg
2 nakládané citróny
2 velká rajčata
2 cibule
200 g oliv (směs tmavých a zelených)
1 kávová lžička koriandrových semínek
2 bobkové listy
svazek tymiánu
sůl, pepř

Vepřová kýta s nakládanými citróny3 střední cukety
1 fenykl
6 stroužků česneku
50 g rozinek
1 svazek mladých cibulek
1 krabička rajčatové passaty
1 kávová lžička koriandrových semínek
1 kávová lžička harissy
olivový olej
150 ml bílého vína
1 polévková lžíce vinného octa
čerstvý tymián
sůl, pepř
čerstvý koriandr

Vepřová kýta s nakládanými citrónyKýtu naporcujeme na asi čtyři velké kusy, osolíme, opepříme. Cibuli nakrájíme na plátky, rajčata a citróny na osminky.
V litinovém kastrole na olivovém oleji orestujeme cibuli, přihodíme koriandrová semínka. Cibuli odhrneme stranou a
v kastrole opékáme maso ze všech stran. Trvá to asi deset minut. Pak přidáme rajčata, olivy, citróny a tymián s bobkovým
listem. Přidáme ještě trochu olivového oleje, zalijeme 200 ml horké vody a dusíme za častého obracení masa 3 hodiny. Ke konci dušení vyjmeme  zbytky citrónů (kdo chce, může je i ponechat), vydusíme omáčku do požadované hustoty (nebo naopak naředíme, můžeme si případně pomoci i lžičkou světlé jíšky).

Zatímco se maso dusí, připravíme si zeleninu. Rozinky namočíme do teplé vody. Cukety omyjeme a oloupeme tak, že ponecháme vždy jeden proužek zelené slupky a jeden sloupneme. Cibulky nakrájíme na špalíky, fenykl na větší kousky. Česnek nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme zprudka fenykl, koriandrová semínka, cibulky a česnek. Přidáme cukety, osolíme, opepříme. Opékáme asi pět minut, pak přilijeme passatu, zcezené rozinky, tymián a zase restujeme, až omáčka pořádně zhoustne. Přidáme víno a ocet, necháme odpařit, přidáme harissu a dusíme asi 20 minut. Potřebujeme získat pěkně hustou směs. Ochutnáme, dochutíme a necháme stranou.

Podáváme maso, nakrájené na plátky, přelité omáčkou a zeleninovou směs, posypanou čerstvým koriandrem s chlebovými plackami a s vychlazeným růžovým vínem. Vepřová kýta s nakládanými citróny

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář