Zapečená zelenina neboli tian s brambory a tymiánem

Tian de pommes de terre


Tian s bramboryO tianu už jsem tady na hrnci jednou psala – je to tradiční provensálský pokrm ze zapečené zeleniny. Dnes vám chci představit nezvyklou variantu s brambory. Tohle jídlo vařím moc ráda, protože kromě toho, že je to dobré i hrozně hezky vypadá. Dnešní bramborová verze přináší do už tak pěkné barevné kompozice ještě žlutou, takže po estetické stránce jsem byla nadšená! Tady je recept – neuvádím přesný rozpis, záleží na tom, jak velkou máte zapékací misku, jak rádi máte česnek, etc.:

Zapečená zelenina neboli tian s brambory a tymiánem

brambory
rajčata
cukety
červená cibule
česnek
čerstvý tymián
sůl, pepř
olivový olej

Tian s bramboryBrambory vložíme do vařící vody a vaříme asi 12 minut. Necháme trochu vychladnout a oloupeme.

Cukety a rajčata omyjeme, cibuli a česnek oloupeme. Všechnu zeleninu včetně brambor nakrájíme nožem na co nejtenčí plátky.

Troubu zahřejeme na 190°C.

Zapékací misku vymažeme lehce olivovým olejem a skládáme do ní střídavě řady plátků brambor, cukety, rajčat, cibule. Když je miska plná, zastrkáme mezi jednotlivé vrstvy plátky česneku a větvičky tymiánu, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a vsuneme do trouby.
Pečeme asi hodinu, až se plátky brambor začnou po okrajích zabarvovat dozlatova. Vybreme z hotového pokrmu větvičky tymiánu a podáváme buď jako samostatný chod, nebo jako přílohu k rybě nebo masu. Tian s brambory

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář