Závitky z kotlet se sušenou šunkou


závitky z kotlet se sušenou šunkouDnes bez dlouhého úvodu hezký podzimní recept – závitky z kotlet se sušenou šunkou a jako příloha kapusta opékaná se slaninou a karotkou. Zní to zvláštně, ale i zarputilý odmítač kapusty a mrkve si pochutnával.

4 vepřové kotlety bez kosti
asi 50 g sušené šunky
300 g staršího bílého pečiva
1 šalotka
2 cibule
2 stroužky česneku
1 vejce
hrst nasekané plocholisté petrželky
2 dcl silného vývaru (může být i instantní)
20 + 10 g másla
olivový olej
sůl, pepř

Kotlety rozklepeme co nejvíc do šířky, lehce osolíme, opepříme. Troubu rozehřejeme na 200°C.

1 cibuli, šalotku a česnek nakrájíme nadrobno. Housky (nebo pečivo, které máme) pokrájíme na kostičky, šunku na drobné kousky. V pánvi všechno opečeme na másle, až pečivo začne zlátnout. Necháme vychladnout. V misce potom smícháme obsah  pánve s vejcem a petrželkou, osolíme a opepříme. Nádivkou potřeme každý plátek kotlety, zarolujeme a zavážeme provázkem, aby při se pečení nádivka nevydala do pekáčku.

Závitky opečeme zprudka ze všech stran na oleji, naskládáme do pekáčku, zalijeme vývarem, poklademe druhou cibulí, pokrájenou na osminky  a pečeme přikryté asi 30 minut. Pak odkryjeme a pečeme další půlhodinu, často poléváme maso výpekem. závitky z kotlet se sušenou šunkou

Přesuneme pekáček z trouby na sporák, necháme šťávu vydusit, zdá-li se nám řídká, oškrábneme připečené okraje pekáčkum, přidáme kousek másla a servírujeme s pečeným bramborem  a kapustou.

Na přílohu potřebujeme:

půlka menší kapusty
1 velká mrkev
50 g pancetty nebo libové slaniny
1 stroužek česneku
máslo, sůl, pepř, kmín

Kapustu nakrájíme na jemné nudličky, košťály vynecháme, mrkev nastrouháme nahrubo. Slaninu nakrájíme také na nudličky.

V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, opečeme na něm slaninu. Když je téměř křupavá, přidáme kapustu, mrkev, rozmačkaný česnek, kmín, osolíme, opepříme a za častého míchání a bez podlévání restujeme asi 15 minut, až se zelenina začne zabarvovat a chytat dne pánve.

závitky z kotlet se sušenou šunkouDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář