Zimní salát s červenou řepou, celerem a kuřetem


Zimní salát s červenou řepou, celerem a kuřetemMožná už jsem to jednou psala, už nevím, ale podzimní a zimní saláty mám snad ještě raději, než ty letní. Zdá se mi, že na podzim je k dispozici tolik plodin, že variabilita salátů je téměř nekonečná. Dnes jeden improvizovaný recept, který se vyvíjel ještě v průběhu přípravy – zimní salát s červenou řepou, celerem a kuřetem, s přídavkem avokáda, to můžete klidně vynechat, naopak můžete přidat vajíčko, uvařené natvrdo, zaměnit kuře za jinou masitou složku, nebo maso nechat úplně na jindy. Tady je recept:

pro 4 strávníky

2 větší brambory
1 větší bulva červené řepy
1 malá bulva celeru
1 avokádo (můžeme vynechat)
pár hrstí ledového nebo římského salátu

2 kuřecí prsa
koření podle chuti, já jsem použila cajúnskou směs
olejZimní salát s červenou řepou, celerem a kuřetem

1 díl octa z cidru nebo červeného vinného octa
1/2 dílu hrubozrnné hořčice
4 díly olivového oleje
přiměřená troška medu
sůl, pepř
rozmačkaný stroužek česneku

Brambory, řepu i celer uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu a libečku doměkka. Odděleně, jinak řepa obarví vše. Brambory a řepu vaříme ve slupce, celer před vařením oloupeme, spíš tedy okrájíme a do vody, ve které ho budeme vařit, kápneme trochu octa, nebo citrónu, celer zůstane hezky bílý. Bramborům a celeru bude stačit 25 minut, řepu budeme vařit tak 40 minut (není-li malinká). Zatímco se zelenina vaří, okořeníme kuřecí prsa, nenaklepáváme, necháme je pěkně vysoká, můžeme je jen nakrojit, aby byla vysoká stejnoměrně. Rozpálíme trochu oleje na pánvi a prsa opékáme z obou stran, několikrát je obrátíme, trvá to asi deset minut, prsa musí být propečená. Nakonec je přemístíme do zapékací misky, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.

Uvařené brambory a řepu oloupeme, spolu s celerem a oloupaným avokádem nakrájíme na plátky. Řepu udržujeme stále stranou, neboť má tendenci všechno barvit! Salát nakrájíme na proužky, rozložíme na mísu nebo na talíře, na salát rozložíme střídavě plátky zeleniny.

V misce rozšleháme všechny přísady na zálivku. Polijeme pravidelně zeleninu, navrch položíme proužky ještě teplého kuřete a hned podáváme s opečenou celozrnnou bagetou.

Zimní salát s červenou řepou, celerem a kuřetemDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář