Zimtsterne
skořicové hvězdičky
Vánoční pečení je už asi v plném proudu. Do všech těst patří žloutek, takže se nám hromadí bílky. V dnešním receptu můžeme aspoň část bílků hezky využít. Originální recept na zimtsterne neobsahuje mouku, ale hvězdičky jsou podle mého potom hodně tvrdé. S přídavkem mouky se chovají ukázněněji a během pár dnů hezky změknou.
200 g mletých mandlí
160 g hladké mouky
60 g cukru krupice
100 g cukru moučka
3 kávové lžičky skořice
2 bílky (60 – 70 g)
Na polevu:
150 g cukru moučka
1 bílek, ušlehaný do sněhu
pár kapek vanilkového aromatu nebo citrónové šťávy
V míse smícháme mleté mandle, mouku, cukry a skořici. Přidáme sníh, ušlehaný z bílků a zpracujeme těsto, až vytvoří hladkou kouli.
Troubu zahřejeme na 150°C.
Těsto po menších částech rozválíme na pomoučeném válu na placku o tloušťce od 0,5 do 1 cm, vykrájíme hvězdičky a rozložíme je na plechy na pečící papír. Pečeme 7 – 10 (maximálně!) minut.
Sníh z jednoho bílku smícháme s přesátým cukrem, přidáme vanilku nebo citrónovou šťávu, dobře promícháme.
Vychladlé hvězdičky potřeme polevou – nakonec jsem je natírala prstem, šlo to bezkonkurenčně nejlépe, vedlejším účinkem byla ale značná ulepenost – a necháme dobře zaschnout.
Uchováváme v hermeticky uzavřené krabici.
Sdílej Štítky
Děkuji jménem těch, co by chtěli recept zkusit.
Velikost žloutků těch eko-prťousků v jiných receptech nevadila, ale velikost bílků ano – ale to mne taky mohlo napadnout hned. Rozhodně do polevy rovnou dva.
Ale jsou moc dobré, rozhodně se netváří, že by chtěly tvrdnout – jak je tady tak průběžně testuji :-)
Upravila jsem množství bílků uvedením váhy, snad to pomůže.
Pokud by chtěl někdo recept vyzkoušet – dejte pozor na velikost vajec, resp. výsledné množství bílků. Použila jsem malá vajíčka z eko chovu – naštěstí jsem měla ještě další dva bílky. S prvními dvěma to nedrželo vůbec pohromadě, teprve s došleháním sněhu z dalších dvou jsem se dostala na rozumnou použitelnou konzistenci. Teď jsou moc dobré, popatlání polevou až zítra.