Krémové rizoto s hruškami a gorgonzolou

Rizoto s hruškami Dneska si možná někteří řeknou, že jsem se pomátla. Poté, co jsem dávala parmezán a mangold do ovocného koláče, teď zase cpu hrušky do rizota! Ale namouduši (snad se to píše dohromady) je to tak dobré, že byste to měli vyzkoušet. Místo gorgonzoly se dá použít třeba fourme d´Ambert nebo jiný jemný modrý sýr, nepoužila bych roquefort, ani žádný podobný kozí nebo ovčí sýr. Rizoto připravujte těsně před podáváním, každá chvilka, kterou musí čekat, se projeví na jeho kvalitě. Příště bych možná kousky hrušek předem opekla na kousku másla, ale i tak, jak recept uvádím, to bylo skvělé. Tady je recept:

Krémové rizoto s hruškami a gorgonzolou

pro 4 strávníky

asi 320 g rýže Arborio nebo Carnaroli
1 menší cibule nebo ještě lépe šalotka
30 g másla
1 polévková lžíce olivového oleje
50 ml bílého vína
600 ml zeleninového vývaru
120 g gorgonzoly (nebo jiného jemného modrého sýra)
50 g čertsvě strouhaného parmezánu
2 zralé, ale pevné hrušky výrazné chuti (Konference, Boscova lahvice)
sůl, bílý pepř
snítka libečku (nemusí být)

plátek másla pro dokončení rizota

Rizoto s hruškami Rýži propláchneme několikrát horkou vodou. Gorgonzolu nakrájíme na kostičky (pokusíme se, půjde to špatně, ale pokusíme se!), hrušky oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Připravíme si horký vývar – nebojíme se použít kostku, nemáme-li vlastní. Cibuli nakrájíme nadrobno. Libeček nasekáme

V kastrolu rozehřejeme máslo s trochou oleje. Orestujeme zlehka cibuli, jen do sklovita, pak přihodíme rýži a promícháme. Restujeme rýži pár minut,
aby se všechna zrníčka obalila tukem a jakoby zprůsvitněla. Přilijeme víno, necháme odpařit a přilijeme pár naběraček horkého vývaru. Zamícháme, přiklopíme, snížíme teplotu a necháme dusit. Čas od času, když je všechen předchozí vývar absorbován rýží, přilijeme další naběračku nebo dvě vývaru, promícháme a takhle pokračujeme, dokud není rýže tak akorát hotová al dente. Spíš trochu méně, protože rizoto ještě dojde, než ho dokončíme. Bude to trvat tak 18 až 20 minut, podle typu rýže. Vmícháme do rýže gorgonzolu a hrušky, opatrně promícháme a úplně nakonec přidáme kousek másla, parmezán, libeček a opepříme. Pokud je třeba, přisolíme. Podáváme hned, horké, se sklenkou gewürztramineru. Rizoto s hruškami

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

6 komentářů

  • Kolac napsal:

    Ak preplachnete ryzu do rizota, rizoto nespravite ;)

  • Petra napsal:

    Děkuji za reakci. Já si myslím, že spravím a proto to píšu do receptu. Mimo jiné i proto, že se mi to už několikrát podařilo! Ovšem kdo ji nechce preplachovať, ať nepreplachuje.

  • Katka napsal:

    Nahradila jsem gorgonzolu roquefortem a bylo to uzasne.

  • Petra napsal:

    Tak tomu říkám kvalitní náhražka :-). Díky za důvěru, jsem ráda, že se povedlo.

  • Pepa napsal:

    Podobné rizoto jsem jedl ve Vinařství Tanzberg, od pana Ihnačáka. Takže ten recept rozhodně není hloupost. Bylo to výborné. Jen přemýšlím, jestli tam ještě nebyly vlašské ořechy

  • Petra napsal:

    Díky, Pepo, s těmi ořechy to není úplně od věci. Pár opražených nasucho (nebo ještě lépe na podzim těch úplně čerstvých bílých jader!) by receptu určitě neuškodilo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.