Předem upozorňuji, že dnešní recept je spíš pro milovníky tužších vlhkých moučníků, než pro ty, kteří oblibují nadýchané obláčky. Ale je krásně citrusový a své fanoušky si najde! Pokud vám zbyde trocha ricotty a smetany, můžete umíchat s lžičkou cukru polevu, ale není nutná. Tady je recept:
Sardinský koláč s ricottou, citrónem a pomerančem
300 g ricotty
1 pomeranč
1 citrón
270 g polohrubé mouky
250 g cukru
3 velká vejce
1 kávová lžička prášku na pečení
špetka soli
Troubu zahřejeme na 170°C. Vymažeme si formu 23 cm v průměru (nebo ji vyložíme pomaštěným papírem na pečení).
Mouku prosijeme s práškem do pečiva a solí. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh.
Ricottu promícháme se žloutky a cukrem, přimícháme šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče a citrónu, hm, hm, je to nějak řídké, ale neznepokojujeme se. Na střídačku do směsi vmícháme, velmi opatrně, mouku a sníh. Nalijeme těsto do formy a pečeme 30 – 40 minut. Necháme vychladnout na mřížce a podáváme vlažné nebo o pokojové teplotě.
Dobrou chuť!