afghánský chléb naan roghani

Po hodně dlouhé době tu máme recept na pečivo. Recept na afghánský chléb naan roghani jsem našla už dávno a ani nevím kde. Udělala jsem ho jednou a to motání copů kolem základen mi moc nevyšlo. Nedávno na mne ale znovu vykoukl na youtube, kde jsem v úžasu sledovala, jak snadně vypadá jeho příprava. Pak jsem se do toho pustila znovu. No, zas tak snadné to nebylo, ale výsledek stál za to. Chutí se chléb podobá houskám nebo nesladké briošce a je opravdu moc dobrý. Navíc krásně vypadá, takže všichni obdivně vzdychají a mazlí se s ním. Dá se udělat i ve sladké verzi, to jsem zatím nezkoušela, ale stačí jen ubrat na soli a přidat cukr. Tak snad příště. Tady je recept:

afghánský chléb naan roghani

Afghánský chléb Naan Roghani

na 4 kusy

750 g hladké mouky
150 ml oleje
320 ml vlažného mléka
14 g soli
1 vejce
20 g droždí

na potření:
1 žloutek a 1 lžíce mléka
sezamová semínka na posypání

Do mísy robotu nasypeme mouku, sůl, přilijeme olej a necháme promíchat. Přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem, rozdrobíme droždí a necháme těsto zpracovávat asi 10 minut. Mezitím si naolejujeme velkou mísu, přemístíme do ní těsto, zakryjeme potravinovou fólií, přes kterou přehodíme utěrku a necháme kynout na teplém místě asi hodinu a půl.

Vyklopíme vykynuté těsto na pomoučený vál a rozdělíme ho na 12 stejně velkých kousků. Čtyři z nich rozválíme na kola o průměru asi 18 cm. Z ostatních vyválíme dlouhé válečky, jako když pleteme vánočku například. Vždy dva stočíme do copu a omotáme okolo okraje vyváleného kola. Dobře spojíme konce.

Necháme odpočinout asi 15 minut. Troubu rozehřejeme na 200°C.

Uděláme uprostřed každého připraveného chleba zářezy ve formě mřížky (dobře to jde krájecím kolečkem na pizzu), potřeme žloutkem, smíchaným se lžící mléka, posypeme sezamovými semínky a pečeme 25 – 30 minut.

afghánský chléb naan roghani
Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.