Alsaský koláč s rebarborou a pusinkou

Alsaský koláč s rebarborou a pusinkouKromě chřestové máme i rebarborovou, podle některých reveňovou, sezónu. Můžeme si udělat krásný alsaský koláč s rebarborou a pusinkou.

Do koláčové formy o průměru 27 cm

Na těsto:
250 g hladké mouky
50 g cukr moučka
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
125 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek
3 lžíce studené vody

Alsaský koláč s rebarborou a pusinkouNa krém:
1 celé vejce a 2 žloutky
2 dcl smetany na šlehání
sáček vanilkového cukru
100 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky

500 g rebarbory
50 g cukru

Na pusinku:
3 bílky
150 g cukru

Den předem (přinejhorším stačí i dvě hodiny předem) opereme rebarboru, okrájíme konce, oloupeme a  nakrájíme na kousky. Dáme do mísy a pocukrujeme 50 g cukru. Překryjeme fólií a necháme pustit šťávu.Alsaský koláč s rebarborou a pusinkou

Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a solí, uděláme uprostřed důlek,do něj dáme cukr moučku, žloutek a vodu, okolo rozmístíme nakrájené máslo
a rychle zpracujeme hladké těsto. Hned ho vyválíme na placku o velikosti formy, vyložíme formu, těsto propícháme vidličkou a necháme v chladnu aspoň půl hodiny odpočinout.

Troubu rozehřejeme na 180°C.

V misce vyšleháme celé vejce a dva žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme mouku a smetanu.Alsaský koláč s rebarborou a pusinkou

Rebarboru scedíme, rozložíme na těsto, zalijeme směsí na krém a dáme péct na 30 minut.Zatímco se koláč peče, ušleháme si bílky s cukrem dotuha. Šleháme nejméně 5 minut, když zvedneme metly, musí sníh dělat zobáčky, které se neohýbají (nebo jen maličkAlsaský koláč s rebarborou a pusinkouo). Rozetřeme na předpečený koláč, snížíme teplotu trouby na 110°C a sušíme koláč ještě asi hodinu.

Necháme vychladnout a podáváme okamžitě. Koláč vydrží i do druhého dne, ale sníh trochu navlhne, na povrchu už nebude křupavá krusta.

Alsaský koláč s rebarborou a pusinkou

 

Dobrou chuť!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 komentáře

  • Frantiska napsal:

    V sobotu jsem ho jedla v Drazdanech. Je vyborny.

  • Petra napsal:

    Do Drážďan jedu v neděli, tak se po něm podívám. Je to strašně dobré, ta sladká pusinka a nakyslá rebarbora.

  • Frantiska napsal:

    rebarboru a chrest meli všude na menu :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.