Budeme tady sice mít za sebou dva sladké recepty, ale myslím, že oba stojí za to a oba mohou chudákům dětem aspoň trochu zpříjemnit nástup do školy. Po perníku tedy jiná klasická specialita, tentokrát z Alsaska. Alsaská kuchyně se v mnohém podobá kuchyni německé, potažmo i naší. Rozhodně na dovolené v Alsasku nezhubnete. Pokud se rozhodnete vzdorovat náporu pečených kolínek, klobás, masových závinů, paštik a obloženého zelí a objednáte si salát, vlídný číšník vám přinese obří talíř se směsí nudliček výborného tučného sýra a měkkého salámu, zpod této směsi bude pravděpodobně cudně vyčuhovat list zeleného salátu. Nicméně! Všechno je to opravdu hrozně dobré, takže co se dá dělat. Stejné povahy jsou i alsaské moučníky. Žádné lehounké obláčky. Dnešní tvarohový koláč, alsasky käsekuchen, je trochu vyjímka. Je nadýchaný a křehký. Můžete ho obohatit o ovoce, nebo ho upéct jen tak naturální. Takže konec úvodu, tady je recept:

Alsaský tvarohový koláč neboli Käsekuchen
pro formu cca 22 – 24 cm
na těsto:
200 g hladké mouky
120 g másla
1 žloutek
1 lžíce studené vody
40 g moučkového cukru
špetka soli
na náplň:
150 g lesních borůvek (můžeme vynechat, nebo zkusit jiné ovoce)
1000 g tvarohu (nejlépe ve složení 2 tučné tvarohy, 2 měkké tvarohy)
200 g cukru krupice
4 vejce a 2 žloutky
zrníčka z jednoho vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkové esence
30 g škrobové moučky
1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky

Přípravíme těsto rychlým prohnětením všech přísad. Pracujeme rychle, ale pečlivě, potřebujeme hezky hladké těsto. Hned ho vyválíme podle velikosti formy. Vykrojíme z těsta kolo o průměru dna formy, vyložíme jím formu, ze zbytku těsta nakrájíme pásky o výšce asi 8 cm a vyložíme boky formy. Těsto pořádně spojíme, aby nám při pečení náplň nevytekla. Formu i s těstem umístíme nejméně na hodinu do lednice.

Troubu předehřejeme na 180°C.
Tvarohy rozšleháme se šesti žloutky, dvěma třetinami cukru a vanilkou. Ze čtyř bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme zbytek cukru a vyšleháme dotuha. Postupně opatrně, nejlépe gumovou stěrkou vmícháme do tvarohové směsi ušlehaný sníh, škrobovou moučku a mouku. Vlijeme polovinu tvarohu do formy s těstem (obalíme ji zespodu celou alobalem, aby případně trocha náplně nevytekla na dno trouby), posypeme borůvkami, zalijeme zbytkem tvarohu a pečeme při 180°C 40 minut. Pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 35 minut. Povrch koláče musí být pěkně zlatohnědý. Vypneme troubu, otevřeme dvířka a necháme koláč 15 minut chladnout. Potom ho opatrně překlopíme na mřížku a necháme kompletně vychladnout. Pocukrujeme, nebo ne :-).
Podáváme hned, ale dobrý je i vychlazený druhý den z lednice. Sklenička gewürztramineru nemůže nic pokazit! Dobrou chuť!
