Navzdory surrealistickému názvu jde o naprosto faktická andaluzská vejce, zapečená s úžasnou materialistickou směsí zeleniny a choriza. Dají se konzumovat jen tak s pečivem jako hlavní chod, jako příloha k rybě, masu nebo v menší porci jako předkrm. Salvator Dalí by si k němu dal pravděpodobně Chardonnay Chivite a pronesl by mimochodem: „Kdo umí vychutnávat, nepije už nikdy víno, ale chuť tajemství.“
Pro 6 strávníků (jako příloha)
6 vajec
3 dlouhé papriky, nejradějí zelené
1/2 chilli papričky
6 velkých rajčat
150 g zeleného hrášku
100 g salámu chorizo, lépe vcelku
2 cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
1/2 kávové lžičky římského kmína
sůl, pepř
Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, překrojíme je napůl a vymačkáme z nich šťávu a semínka. Pak je nakrájíme na větší kousky. V období, kdy nejsou pěkná zralá rajčata, můžeme použít i rajčata z plechu, v tom případě odpadne loupání. Použijeme ale jenom dužinu, nálev si schováme třeba na polévku.
Cibuli nakrájíme na plátky, česnek nasekáme nadrobno nožem, papriky zbavíme semínek a bílých vláken a nakrájíme na nudličky, stejně jako chorizo. Troubu si předehřejeme na 190°C.
V pánvi na olivovém oleji chvilku opékáme cibuli a česnek, když začnou maličko chytat barvu, přidáme papriky a římský kmín, osolíme, opepříme a prudce restujeme asi pět minut, potom přidáme rajčata a zase pět minut prudce restujeme. Nakonec přidáme do pánve hrášek a chorizo a dalších pět minut opékáme. Je žádoucí, aby směs obsahovala co nejméně tekutiny.
Rozdělíme směs do šesti individuálních formiček (nebo použijeme jednu velkou zapékací mísu), uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce, jako bychom dělali volské oko. Bílek lehce posolíme. Pečeme 7 minut v případě jednotlivých formiček a asi 12 minut v případě hromadném.
Dobrou chuť!