Barevný bramborový salát

Bramsalat IIIKoupila jsem nedávno v tržnici od jednoho pokrokového pěstitele fialové brambory, vypěstované ve středočeské půdě (“ dostal jsem od kámoše půl pytle, zasadil jsem ho a sklidil pytel. Tak jsem ho zase zasadil a sklidil tři. Ale lidi to moc nekupujou…“). Tak pokud takové brambory uvidíte, klidně je kupte, kromě své výstřední barvy chutnají úplně stejně, jako brambory normální a moc hezky vypadají v různých kuchyňských kreacích. Je to trochu povrchní, ale je to hezký! Na barevný bramborový salát potřebujeme:

3 velké žluté salátové brambory
3 brambory Vitelotte (fialové)
1 červenou cibuli
1 uvařenou mrkev (třeba z polévky)
1 řapík celeru, oloupaný
4 kyselé okurky
1 polévkovou lžíci kaparů
pažitku

na zálivku:
2 vrchovaté kávové lžičky hrubozrnné hořčice
1 polévkovou lžící vinného octa
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce jogurtu
sůl, pepř

Bramsalat II BramsalatBrambory uvaříme ve slupce, jak jsme zvyklí. Uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, mrkev, celer a okurky na kostičky. Všechno smícháme ve velké míse, přidáme kapary a spojíme zálivkou, kterou jsme ušlehali z uvedených přísad. Posypeme pažitkou.

Podáváme buď samotný, nebo s kouskem vařeného kuřete, zakápnutého lanýžovým olejem. Bramsalat VDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

  • Eja napsal:

    Fialovou barvu nesnáším na sobě, v bytě, v jídle, prostě nikde :-) Všechny odstíny růžovou počínaje – tmavě modrou konče. Červenou cibuli a řepu jsem tak ještě ochotna tolerovat. Ale – řapíkatý celer a kaprlata můžu, takže v nebarevné variantě rozhodně vyzkouším. Je to trochu obohacený můj oblíbený – brambory, okurky, cibule, kapary,dijonská hořčice, olej, sůl, pepř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.