Bath bun

Bath buns neboli bochánky z města Bath jsou něco mezi brioškou a žemlí. Bath je lázeňské město v Somersetu v Anglii. Nějaký čas tu pobývala  Jane Austen, takže toto, horké prameny a Bath buns jsou zdejší největší atrakce. Podle originálního receptu se briošky sypaly opraženým kmínem, dnes se používají spíš nasekané rozinky a cukr. Podávají se k snídani, ke svačině, s máslem, marmeládou, smetanou, s lemon nebo orange curd a s šálkem čaje.  Je to na vás! Místní pekaři tvrdí, že do těsta se přidává tajná směs koření, tu ovšem neznám, takže naše bochánky budou spíš obyčejné, trochu hutnější briošky a na originál si budeme muset zajet do Bath.

Na 18 briošek
Bath bun 630 g směsi hladké a polohrubé mouky
30 g droždí
1 1/2 kávové lžičky soli
65 g cukr moučka
4 velká vejce
240 ml mléka
120 g povoleného másla (nebo margarínu)
hrst tmavých rozinek
kůra z 1 citrónu, nastrouhaná najemno

žloutek rozmíchaný se lžící teplé vody a špetičkou soli na potření
perlový cukr a nasekané rozinky na posypání

Z mouky, soli, droždí,vajec a mléka vypracujeme těsto. Když se začne odlepovat od stěn mísy (nebo boků nádoby  v pekárně), přidáme změklé máslo, rozinky a citrónovou kůru a dobře zapracujeme. Necháme přikryté (nebo v pekárně) kynout.

Bath bunKdyž těsto zdvojnásobí objem, pomoučíme si vál a ruce a těsto vyklopíme. Je trochu lepivé, takže si udržujeme ruce pomoučené. Rozdělíme ho na 18 stejně velkých dílů, ze kterých překládáním těsta přes sebe vytvoříme hezké hladké bochánky. Dáme je ještě kynout na plech  na pečící papír.

Bath buns kynutíTroubu rozehřejeme na 180°C. Potřeme bochánky žloutkem, posypeme nasekanými rozinkami a cukrem, posyp trochu zatlačíme dovnitř bochánku, aby vznikla prohlubeň a posyp během pečení nepopadal.

Pečeme cca 10 minut na 180°C při normálním ohřevu a ještě asi 7 minut při 160°C na horkovzduch.

Bath bun

Bath bun

Bath bun

 

 

 

Dobrou chuť!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.