Chřestová sezóna se pěkně rozjíždí a člověk ji prostě musí využít. Dnes si dáme rychlý předkrmový nebo jenom mlsací recept, abychom z chřestu nedělali pořád dokola rizota a polévky. Místo pancetty můžete použít i nějakou dobrou sušenou šunku.
Bílý chřest pečený s pancettou
svazek bílého chřestu
tenké plátky uzené pancetty (nebo sušené šunky)
olivový olej
pár kapek citrónové šťávy
lžička cukru
pár lístků bazalky
sůl, pepř
piment d´Espelette nebo kajenský pepř
polníček
cherry rajčata
Z chřestu odlámeme dřevnaté spodní části. Chřest pečlivě oloupeme, abychom ho zbavili nepříjemných vláken. V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme, přidáme cukr, citrónovou šťávu a bazalku a vaříme v ní chřest asi 10 minut. Uvařený chřest rozložíme na papírové ubrousky a necháme oschnout a vychladnout.
Vychladlé stonky chřestu pevně obtočíme plátky pancetty nebo sušené šunky a rychle opečeme na pánvičce na trošce oleje.
Podáváme horké, posypané špetkou kajenského pepře (nebo lépe piment d´Espelette) se salátem z polníčku a rajčátek. Dobrou chuť!