Biskupský chlebíček

biskupský chlebíčekKoupila jsem si krásnou dlouhou roztomilou formu na biskupský chlebíček a paštiky. Tudíž jsem ji musela nutně rychle vyzkoušet. Protože jsme doma všichni fanoušci biskupských chlebíčku, volba byla jasná, paštika počká. V následujícím receptu můžete použít jakoukoliv směs sušeného ovoce, ale je dobré kombinovat víc druhů kvůli

pestrosti chutí. Dohromady je ho tam 250 gramů.

3 vejce
125 g cukr krupice
125 g poloslaného másla (nebo máslo a pěkná špetka soli)
160 g polohrubé mouky
1/3 sáčku prášku do pečiva
50 g rozinek
50 g brusinek
50 g citronátu
50 g třešní
50 g sekaných mandlí
čaj, rum na namočení rozinek

1 tabulka hořké čokolády
1 lžíce ztuženého tuku (použila jsem Ceres)

Troubu rozehřejeme na 210°C (pozor, při vkládání chlebíčku do trouby budeme teplotu snižovat!)

Rozinky namočíme v troše teplého čaje s rumem. Ostatní ovoce nakrájíme nadrobno.

Máslo ušleháme s cukrem do pěny (pro usnadnění můžeme přidat lžíci, dvě vařící vody), pak po jednom vešleháme vejce. nakonec vmícháme mouku s prášbiskupský clebíčekkem do pečiva. Rozinky scedíme, osušíme a spolu s ostatním ovocem v misce zasypeme lžící hladké mouky a obalíme  ovoce kompletně v mouce. Přimícháme ho do těsta a těsto vylijeme do formy na chlebíček (normální o délce 22 cm), vyložené mastným papírem na pečení. Snížíme teplotu trouby na 180°C a pečeme chlebíček asi   45 – 50 minut. Podle potřeby přikryjeme alobalem. Vyzkoušíme špejlí, je-li chlebíček upečený (špejle musí jít snadno vytáhnout a musí být suchá).

Hotový chlebíček vyklopíme z formy a ještě teplý polijeme čokoládou, rozehřátou se lžící tuku. Necháme biskupský chlebíčekvychladnout, nejlepší je druhý den z lednice.

Dobrou chuť!
Zdrojem mi byl web Pâtisseries et gourmandises.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.