Bramboračka

BramboračkaTenhle recept nepotřebuje žádný úvod. Bramboračka. Moje nejoblíbenější polévka.

6 velkých brambor
1 střední mrkev
kousek celeru, velikost asi jako čtvrtka jablka
1 malá petržel
2 hrsti pokrájené kapusty
2 hrsti sušených hub (nebo několik pěkných čertsvých hub, pokrájených na plátky)
2 stroužky česneku
hrst sušené majoránky
kmín
sůl
pepř
kostka masoxu
petrželka, libeček

30 g másla
2 lžíce hladké mouky

Do velkého hrnce dáme 2 – 2,5 l vody a postavíme na střední plamen. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky, sesuneme do hrnce. Přidáme kapustu. Kořenovou zeleninu nastrouháme na struhadle nahrubo, sesuneme do hrnce, přidáme houby. Pomalu přivedeme k varu, do hrnce rozemneme hrst majoránky, přihodíme hrstičku kmína, osolíme, opepříme a pomalu vaříme.Bramboračka

Mezitím si připravíme jíšku – v kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a na slabém plameni za stálého míchání smažíme, až je hmota světlehnědá. Odstavíme.

Polévku vaříme asi třičtvrtě hodiny, potom vezmeme jemný cedník, ponoříme částečně do polévky a vhodíme do něj kostku bujónu. Rozmícháme, pak do cedníku vlijeme jíšku, rozmícháme. Vaříme ještě aspoň deset minut. Do zahuštěné polévky rozmačkáme dva stroužky česneku, přidáme ještě trochu majoránky, čerstvou nasekanou petrželku a libeček a necháme polévku odstát.

BramboračkaPodáváme s chlebem. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

  • Eja napsal:

    Trik, který neznám – k čemu ten cedník?

  • Petra napsal:

    Ahoj Ejo! Když jíšku propasírujeme přes cedník, s jistotou v polévce nebudou cucky :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.