Nevím, jak vy, ale letos dávám přednost bílému chřestu před zeleným. To se může samosebou změnit, třeba jsem jen zatím nenarazila na ten správný zelený, ale dnes je tu recept na salát s bílým chřestem. Kdo by chtěl, může přidat i vajíčko vařené natvrdo, jak jsem původně chtěla já, ale zapomněla. I bez vajíčka byl salát vynikající. Tady je recept:
pro 4 strávníky
3 velké brambory
svazek bílého chřestu
4 mladé cibulky
svazek ředkviček
2 kyselé okurky
bylinky podle chuti (petrželka, pažitka, kerblík, libeček)
několik lžic kysané smetany
2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice
sůl, pepř, piment d´espelette (nebo cayenský pepř)
kapka octa, nejlépe s ořechovou příchutí
Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě asi 25 minut. Scedíme a necháme vychladnout. Z chřestu odlámeme spodní dřevnaté části (stonek ohýbáme proti dlani, měl by prasknout přesně v tom správném místě), stonky oloupeme. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s kapkou citrónové šťávy a chřest vaříme asi 15 minut. Necháme okapat a vychladnout. Brambory oloupeme, ředkvičky omyjeme. Všechnu zeleninu nakrájíme na zhruba stejně velké kostky a smícháme v misce s cibulkou a okurkami, nakrájenými nadrobno.
Všechno promícháme s kysanou smetanou, hořčicí, kapkou octa, osolíme opepříme a nakonec vmícháme nasekané bylinky. Necháme chvilku rozležet a podáváme s čerstvou bagetou, poprášené špetkou piment d ´Espelette nebo cayenského pepře. Dobrou chuť!