A máme po svátcích a už můžeme vesele vyhlížet jaro. Mezitím se budeme připravovat aspoň vesele barevnými jídly. jako jsou třeba brambory po portugalsku. Po masových orgiích úplná oáza pro žaludek a svědomí. Tady je recept:
Brambory po portugalsku
asi pro 4 strávníky
600 g brambor, oloupaných, nakrájených na kostičky
1 velká červená kapie
4 velká zralá rajčata
1 cibule, na plátky
2 stroužky česneku, podrcené
3 naložené papričky piri-piri
125 ml kuřecího vývaru
olivový olej
2 kávové lžičky sladké papriky
lžička čerstvých lístků tymiánu
sůl, pepř
hrst čerstvé petrželky
Troubu zahřejeme na 200°C.
Brambory dáme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Pečeme cca 25 minut, dozlatova.
Mezitím na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek. Přidáme papriku a restujeme asi 5 minut. Přidáme rajčata, zbavená semen a pokrájená na velké kusy. Opět restujeme asi pět minut, přidáme papričky, papriku, tymián, vývar a trochu nálevu piri-piri a dusíme, až omáčka zhoustne. Osolíme, je-li třeba, opepříme a přidáme brambory. Promícháme, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme horké nebo vlažné.
Dobrou chuť!