Brandade de morue

Sušená treska je v surovém stavu záležitost dost nevábného vzhledu a vůně. Přesto se z ní dají vytvořit kouzelná jídla. Bohužel, ač v přímořských státech je to surovina levná, v našem hlubokém vnitrozemí se jedná naopak o surovinu luxusní, aspoň co se týče ceny. A to ani nemluvím o tom, že v podstatě není k sehnání. Sušenou tresku milují v Bretagni, Provence, Katalánsku i v Portugalsku. A právě z Portugalska k nám připutovala moje dnešní treska. Objevila jsem náhodou malou portugalskou kavárnu, Café Oliveira, na pražských Vinohradech, kde kromě tresky (tady jí říkají „bacalhau“) za slušnou cenu můžete koupit další portugalské potraviny. Takže vám můžu předložit recept na naše oblíbené domácí jídlo – brandade de morue, kde „brandade“ znamená provensálsky míchanice a „morue“ je sušená bílá treska. Je to jídlo naprosto jednoduché na přípravu, ale mimořádné na chuť. Existují dvě varianty přípravy, s brambory a bez brambor, já dávám přednost té bramborové, jak ji znám z Bretagne.Brandade de morue

Pro 3 strávníky jako hlavní chod nebo pro 6 jako předkrm (uvedená množství jsou trochu od oka, můžete přidat cokoliv podle vlastní chuti)

 

300 g sušené tresky
400 g brambor
2 bobkové listy
pár kuliček pepře
3 lžíce kysané smetany
1 stroužek česneku
pár kapek citrónové šťávy
olivový olej
pepř

trochu mléka na povaření tresky

Den předem tresku opláchneme a ponoříme do hrnce se studenou vodou kůží dolů. Vodu několikrát vyměníme.Brandade de morue

Druhý den tresku scedíme a v kastrolu ji přelijeme mlékem tak, aby byla ponořená. Brandade de moruePřidáme bobkové listy a pepř a přivedeme k varu. Od té chvíle vaříme 10 minut. Znovu scedíme a necháme vychladnout. Z ryby stáhneme kůži a maso obereme na hluboký talíř. Dáme pozor, abychom v něm nenechali žádné kosti. Maso vidličkou rozmělníme, co to jde.Brandade de morue

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vysypeme je také na hluboký talíř a rozmačkáme na hrubší kaši.

V kastrolu rozehřejeme pár lžic oleje, přidáme maso a za stálého míchání ho rozmělníme. Maso se rozpadá na jemná vlákna. Přidáme rozmačkané brambory a česnek, smetanu, citrónovou šťávu, rozmícháme pečlivě a prohřejeme.

Troubu zahřejeme na 200°C.

Brandade de morueZapékací misku lehce vymažeme olejem, rozložíme do ní směs ryby s brambory a zapečeme cca 10 minut, až se vlákénka na povrchu sem tam zabarví.

Podáváme se zeleným salátem, černými olivami a čerstvým nebo nasucho opečeným chlebem, pokapané trochou olivového oleje. Brandade de morueDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

  • Eva napsal:

    Brandadu se teprve chystám zkusit, ale „bacalhaō“ znám z Portugalska. Pod tímto názvem dostanete zapečenou solenou tresku s brambory a černými olivami. Je to tam jedno z národních jídel a chutná naprosto skvostně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.