Bretaň je hlavně moře, vítr, ryby, krabi, ale také tráva, krávy, slané máslo, smetana, jablka, karamel. V Bretani dostanete ty nejlepší a nejméně dietní moučníky, jaké si dovedete představit. Dnes si dáme jeden lehčí – bretonské tiramisu, ve kterém ale najdete všechny typické složky. V receptu je použit calvados, Bretonci používají svůj lambig, obojí je pálenka vyráběná ze cidru, ale lambig u nás asi nedostanete. Myslím, že to až tak nevadí, i když lambig bývá o trošku sladší v chuti. Tak už rychle k receptu:
Bretonské tiramisu
4 jablka, pevná, kyselejší
citrónová šťáva
polévková lžíce cukru
2 polévkové lžíce calvadosu
200 ml šlehačky
250 g mascarpone
polévková lžíce moučkového cukru
několik máslových sušenek nebo sušenek Lotus
na karamelovou omáčku:
100 g cukru
100 ml šlehačky
30 g slaného másla
Nejdřív si připravíme karamelovou omáčku. Z cukru a lžíce vody uděláme karamel: cukr dáme do kastrůlku s pár lžicemi vody, nejlepší je, když kastrůlek má světlé dno, abychom dobře viděli, jak se karamel zabarvuje. Nehodí se teflonové nádobí, roztavený cukr má teplotu kolem 170°C. Necháme cukr bez míchání zahřívat. Opravdu vůbec nemícháme, jen pečlivě dohlížíme, neodskočíme si ani nalít skleničku vína, ani utrhnout plevel před oknem a už vůbec se nejdeme podívat na maily! Když karamel začne hnědnout, zastavíme var lžící vody (pozor, prská!!!), mimo oheň vmícháme studené slané máslo, pokrájené na kousky, rozmícháme, přidáme smetanu a necháme znovu trochu prohřát. Nikdy nedáváme nejdřív smetanu, karamel by se nám srazil do jednoho velkého cukrového cucku a museli bychom dlouze vařit, abychom ho rozpustili. Takže nejdřív máslo… Přelijeme do omáčníku a dáme do chladna trochu zchladnout.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobné kostičky. Dáme je do pánve, posypeme lžící cukru, pokapeme citrónovou šťávou a opékáme, až jsou lehce zkaramelizovaná. Odstavíme a vmícháme calvados a dvě lžíce karamelové omáčky.
Smetanu ušleháme dotuha, mascarpone rozmícháme s cukrem, opatrně vmícháme smetanu.
Do skleniček rozdrobíme sušenky, zakápneme ještě calvadosem, navrstvíme na ně jablka, zalijeme trochou karamelové omáčky, pokryjeme směsí s mascarpone. Vršek ozdobíme ještě karamelovou omáčkou a třeba drcenými pistáciemi. Necháme uležet, ale raději ne v lednici, dezert je lepší vláčný, ne ztuhlý.
Dobrou chuť!