Brokolice v slaninovém kabátku

Brokolice v slaninovém kabátkuPrávě teď se dá koupit krásná česká brokolice a různě barevné varianty květáků. A protože občas potřebuje změnu, můžeme zkusit malou fusion s dnešním receptem. Brokolice, slanina, to známe, sušené švestky, no, dejme tomu, to taky známe. Ale sezamový olej a sójovka? Bude to dobré? Je! Je to přímo výtečné a je to také velice jednoduché a rychlé. Použila jsem kromě brokolice i fialový květák, stejně dobrou službu by odvedl i zelený či obyčejný květák nebo krásný fraktálový květák romanesco. Tady je recept:

Brokolice v slaninovém kabátku

1 pěkná pevná brokolice
12 sušených švestek
asi 15 plátků uzené pancetty nebo schwarzwaldské šunky
1 kávová lžička sezamového oleje
2 kávové lžičky sójové omáčky
sezamová semínka

hrst neloupaných mandlí (nemusí být)

Brokolici omyjeme, rozebereme na zhruba stejně velké růžička a uvaříme v páře. Nevaříme déle než 10 minut, musí zůstat pěkně pevná, lehce křupavá. Hned po uvaření ji zchladíme v ledové vodě, necháme okapat a odložíme na papírovou utěrku oschnout.Brokolice v slaninovém kabátku

Plátky pancetty podélně rozřízneme a každou růžičku omotáme polovinou plátku. Upevníme párátkem. Švestky pokrájíme na poloviny. Na pánvi na olivovém oleje opečeme obalené růžičky brokolice až slanina zezlátne, cca 3 minuty, v polovině pečení obrátíme. Přidáme do pánve švestky a mandle, prohřejeme, zakápneme sezamovým olejem a sójovou omáčkou, posypeme sezamovými semínky a hned podáváme s bagetou. Brokolice v slaninovém kabátku

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.