Sluníčko svítí, židličky jsou snesené z půdy na zahradu, růžové víno se chladí… Je čas na jarní recepty. Burrata je čerstvý sýr, spíš tedy pytlíčky z čerstvého sýra, konkrétně z mozzarelly, plněné smetanou a zavázané motouzkem, prodává se stejně jako mozzarella v nálevu. Je to úžasný zážitek, roztrhnout burratu vidličkou a ochutnat víceméně tekutý obsah, třeba jako v dnešním receptu s trochou čertsvě vyrobeného bazalkového oleje. Burrata s pečenými rajčaty a bazalkovým olejem.
pro 4 strávníky jako předkrm
1 veliká burrata (cca 200 g)
asi 20 cherry rajčátek
4 minipapriky nebo jedna kapie
špetka cukru
sůl, pepř
pár kapek balsamikového octa
olivový olej
velká hrst bazalkových lístků
šťáva z půlky citrónu
olivový olej, cca 6-7 lžic
sůl
Rajčátka rozpůlíme, papriky zbavíme semínek a bílých vláken, nakrájíme na proužky. Na plech dáme pečící papír, rozprostřeme na něj rajčátka a proužky paprik, poprášíme cukrem, solí, pepřem, pokapeme olejem a dáme do rozehřáté trouby péct na asi 12 minut nebodokud papriky nezačnou lehce hnědnout na okrajích. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Mezitím do hmoždíře nebo do mixéru dáme lístky bazalky, přilijeme olej, šťávu z citrónu, osolíme a rozdrtíme nebo rozmixujeme na emulzi.
Burratu necháme okapat, položíme ji na servírovací talíř a zprostředka roztrhneme vidličkami a rozhrneme do stran. Posypeme opečenými rajčaty a paprikami a pokapeme bazalkovým olejem. Posypeme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s pečivem, nejlépe s takovým, kterým se dá dobře vytřít talíř se zbytkem oleje a smetany, která zbyde po snědené burratě.
Dobrou chuť!
2 komentáře
Taky pecka, jak to ze mi to uniklo? Sakra …. vyrobim si burratu z mozzarely a GranCuciny :-)
Doufám, že nám pak sdělíš, jak to dopadlo :-). A taky jak se to dělá!