Celerová polévka se sušenou šunkou

Podzim nabírá na síle, takže musíme také nabírat na síle. Pro ten případ tady je celerová polévka, obohacená o několik vylepšení. Sušenou šunku můžete použít i jinou, samosebou, ale jemnou a tenoučce nakrájenou, v polévce se pak úplně rozpouští. Stejně tak sýr je možné zaměnit, ale nedávala bych žádný výrazný (nebo úplně naopak – potom použijte třeba munster, ať je to stylově alsaské). Kdo má rád, pokape na talíři jemně lanýžovým olejem.

Pro zhruba 6 strávníků

Celerová polévka1 větší bulva celeru
4 malé brambory
1 malá mrkev
1 cibule
1 stroužek česneku
1 kostka zeleninového bujónu
1 polévková lžíce drceného kmínu
1 snítka tymiánu (jen lístky)
1 dcl kysané smetany
máslo
sůl, pepř

pár plátků bayonské nebo serrano šunky
kousek sýra mimolette, dobře zralého, nastrouhaný škrabkou na brambory
nasekané lístky celeru
případně pár kapek lanýžového oleje

Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky, cibuli na plátky, česnek na půlky. Rozehřejeme máslo, orestujeme nejdřív plátky cibule, asi deset minut, přidáme mrkev a česnek, po chvíli brambory, celer, kmín a opékáme, až se nám zelenina začne trochu chytat dna. Pak zalijeme asi 1,2 l vody, přidáme kostku bujónu a vaříme do změknutí. Přisolíme, opepříme. Polévku rozmixujeme se smetanou. Smetany nedáváme moc, aby nám kyselost nepřekryla jemnou chuť zeleniny.

Na talíři posypeme nasekanými celerovými lístky, sýrem a natrhanými plátky sušené šunky. Nejlepší k polévce je nějaké bílé alsaské víno, nebo z domácích třeba veltlínské zelené, raději pozdní sběr. Prostě něco plnotučnějšího.

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.