Celerová polévka se žlutou čočkou

celerová polévka se žlutou čočkouTrocha improvizace s pytlíkem žluté čočky (koupíte v obchodě s arabskými potravinami, nebo možná i v nějaké zdravé výživě, ale to nemohu zaručit). Žlutou ani oranžovou loupanou čočku nemusíte před vařením namáčet, stačí ji propláchnout studenou vodou. Kromě čočky jsem našla ještě celer, scvrklé rajče, ve sklepě se krčí poslední brambory, už nemám ani smetanu, tak zkusím jogurt… a vyšla mi z toho všeho skvělá celerová polévka se žlutou čočkou s docela středoevropskou chutí.

asi 6 porcí

celerová polévka se žlutou čočkou1 menší bulva celeru, asi 300-400 g
1 rajče
2 větší brambory
2 hrsti žluté čočky
1 cibule
1 kostka bujónu
1 bílý jogurt (220 ml)
muškátový květ, drcený kmín, červený pepř – po půl lžičce
olej
sůl, pepř

špetka mletého chilli nebo piment d´Espelette na dokončení

Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky. Rozehřejeme olej, orestujeme cibuli, až lehounce zezlátne, jen po okrajích, zasypeme kořením a téměř vzápětí přidáme brambory, celer, rajče, propláchnutou čočku a zalijeme 1,2 l vody, přidáme bujón a vaříme do změknutí. Stáhneme z plotýnky, do polévky zamícháme jogurt a polévku rozmixujeme. Pokud je moc hustá, rozředíme trochou vody. Ochutnáme, dosolíme případně. Na talíři poprášíme špetičkou chilli nebo piment d´Espelette, což je trochu jemnější baskická odrůda chilli.

Kdo chce, může před mixováním pár kousků celeru a brambor vyndat, pokrájet a vrátit potom do rozmixované polévky. celerová polévka se žlutou čočkou

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

6 komentářů

  • wydra napsal:

    Vsechny tydle polivky jsou vyborny, ale ja myslim, ze ty brambory jsou v nich zbytecny. Nejlepsi jsou podle me jednodruhovy. Takova celerova, doplnena nudlickama celeru opecenyma na masle, eventuelne s opecenyma kostickama chleba je lepsi. Tim nechci dehonestovat tuhle polivku tvoji :-)

  • Petra napsal:

    Jak píšeš, wydro, pro každého je nejlepší něco jiného. Mě baví věci zkoušet a brambory v téhle polívce jsou tam kvůlu konzistenci výsledného krému – s nimi je to úplně hlaďoučké. Kdo je tam nechce, nemusí si je tam samosebou dávat, může udělat i úplně jinou, svoji polévku :-).

  • wydra napsal:

    Nechtela jsem se te dotknout, to neeee! Spis jne POdotknout, ze je celerova cistoucka a celereova se zeleninou ! Urcite jsem nechtela aby to vyznelo blbe!!

  • Petra napsal:

    Klid, wydruse, se mě to nijak nedotklo :-). Nemusíš vysvětlovat. Zkus s bramborou a hlavně s tou čočkou, vodní tvore!

  • wydra napsal:

    S bramborou znam, nejen celerovou, to me nebere, ale celerovou s cockou jsem jeste nedelala a uz to mam v databazi, neboj! :-) Polivky ja tuze muzu! A kdyz jsem to tak zkoumala, dosla jsem k zaveru, ze udelam celerovy krem s cockou velkozrnnou, klasickou. Ted jsem davala recept na cocku s celerem, tak jeste polivku uvarim. Ja sbiram inspirace, proto jsem ti i ja v tom duchu napsala. Pak mi doslo, ze ses mohla nastvat, ze ti plevelim recept. Tak jsem rada, ze to tak neni :-) Jo a vis ze Casino se prestehoval na TOPky kam prenasi recepty z Labu a uz ho taky zacinaj mit plny zuby tam :-)
    Btw ty moje komentare tady klidne odstran at ti nekazej hrnec :-)

  • Petra napsal:

    Nic neodstraňuju, nechávám věci plynout :-). Velkozrnná čočka je podle mě moc výrazná, tahle žlutá loupaná ma jemňočkou, lehkou chuť, která dobře koresponduje s ostřejší chutí celeru a chilli. Ale zkus, bude to určitě taky dobře poživatelné.
    Toho pána, kterého zmiňuješ, ani ten server nesleduju, není to nic pro mě. Ale že ho mají pné zuby kdekoliv, to chápu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.