Blíží se doba jídel ne úplně dietních, takže si myslím, že je dobré být připraven s nějakým odlehčením. Celerový salát s remuládovou omáčkou můžeme použít jako předkrm, nebo třeba jako přílohu k drůbežímu nebo vepřovému masu. Je to jeden z mála salátů, se kterým se můžete setkat v jinak hodně vydatné alsaské kuchyni. Tady je recept:
Celerový salát v remuládě
1 větší celer (cca 400 gr)
citrónová šťáva z půlky citrónu
1 kávová lžička cukru krupice
1 žloutek
2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice
sůl, pepř
slunečnicový olej
1 polévková lžíce vinného octa (nejlépe ořechového)
2 polévkové lžíce bílého jogurtu
lžíce posekané petrželky
hrst vlašských ořechů
Celer oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky. Dáme do misky, posolíme a lehce pocukrujeme, zakápneme citrónovou šťávou, promícháme a necháme odležet.
V misce rozšleháme žloutek, hořčici, sůl, pepř a přiléváme malým praménkem slunečnicový olej. Šleháme, až nám vznikne hladká majonéza. Pokud si chcete ulehčit práci, můžete použít i nějakou dobrou koupenou majonézu, ale pak přidejte hořčici přímo k nastrouhanému celeru. Do nastrouhaného celeru nalijeme ocet, promícháme, přidáme majonézu, jogurt a znovu promícháme. Přidáme nasekanou petrželku, dochutíme a před podáváním posypeme vlašskými ořechy.