Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou je název trochu dlouhý, ale bohužel mě nenapadlo nic, co by bylo kratší a výstižné. Přestože se jídlo skládá ze samých nízkorozpočtových položek, ve výsledku se jedná o luxusně vypadající a svátečně chutnající záležitost. Pokud máte v rodině vegetariána a chcete mu udělat radost svátečním předkrmem, je tenhle recept dobrá volba. Tady je:

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou

pro 4 strávníky

2 střední bulvy červené řepy
lžíce olivového oleje
lžíce balsamika
sůl, pepř

4 vejce

200 g černé čočky
lžíce ořechového oleje
lžíce ořechového nebo dobrého vinného octa
uzená sůl
pepř

na majonézu:
1 žloutek pokojové teploty
1,5 kávové lžičky vinného octa
půl lžíce hořčice, dala jsem půl na půl dijonskou a hrubozrnnou
cca 100 – 150 ml slunečnicového oleje
hrst bylinek (pažitka, koriandr, petrželka, estragon)
sůl, pepř

Troubu zahřejeme na 200°C.

Řepy oloupeme, nakrájíme na jemné půlměsíčky, promícháme v misce s octem, olejem, solí a pepřem a pečeme asi 25 minut. Dáme pozor, abychom řepu nespálili, délka pečení závisí na jemnosti nakrájení.

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou

Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut. Vyzkoušíme, jestli je čočka tak akorát, pokud ne, vaříme ještě chvilku. Scedíme a v misce promícháme s ořechovým olejem, octem, uzenou solí a pepřem.

Vejce uvaříme natvrdo.

Do misky dáme žloute, rozšleháme ho metličkou se solí, pepřem, hořčicí a octem a tenkým praménkem přiléváme olej. Stále šleháme. Za chviličku už směs houstne, pořád přiléváme olej a pořád šleháme, dokud není majonéza hustá tak, jak má majonéza být. Vmícháme hrst jemně posekaných bylinek a dáme do lednice.

Servírujeme kopeček čočky, obložený měsíčky řepy a půlkami vajec s majonézou. Zbytek majonézy dáme do misky na stůl, určitě žádná nezbyde. Dobrá příloha jsou opečené toasty. Dobrou chuť!

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou
Print Friendly, PDF & Email

1 komentář

  • Gazela napsal:

    Dnes jsem dělala tento pokrm k obědu v domnění, že dělám postní jídlo, protože je pátek. Omyl! Byla to naprosto úžasná delikatesa! Děkuji za předpis.
    PS Jsem ráda, že jste se opět po delší přestávce ozvala, protože vaše recepty jsou skvělé! Jarka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.