Chinois alsacien aneb alsaský ořechový koláč ze šneků

ChinoisJak vidíte, moje nálada se promítá jak do výběru receptů, tak do vzhledu fotek. Jsou takové potemnělé, kdyby mohly, byly by melancholické :-). Ale nic to nemění na faktu, že jídla v této náladě vytvořená dovedou potěšit. Tenhle recept – chinois, čti šinoa – je zase taková francouzská klasika. Najdete ho v každém regionu, většinou plněný pudinkovým krémem (crème pâtissière), s rozinkami nebo kousky čokolády. My tady dnes máme alsaskou variantu, plněnou ořechovou nádivkou. Jako většina klasických receptů, má i tento svoji historku. Moučník je původem z Něměcka, kde je známý pod jménem Schneckenkuchen, koláč ze šneků. První dovozce, který ho do Francie chtěl dovézt, ale bohužel neuměl slovo německy, takže když mu pekař svůj koláč představil, komentoval to slovy: „Pro mě je to čínština!“ . Chinois je francouzsky právě čínština. A u toho už zůstalo, bez ohledu na to, jestli je to pravda nebo ne. O tom můžeme přemítat po dlouhé procházce při konzumaci koláče s šálkem Earl Grey, zatímco venku je pošmourno. Dost už povídání, tady je recept:

Chinois alsacien – alsaský ořechový koláč ze šneků

Do kulaté formy o průměru 28 cm

Na těsto:
600 g hladké mouky
120 g cukru
velká špetka soli
3 vejce
200 g másla nebo Hery
200 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí

+ 40 g másla na potření těsta

ChinoisNa náplň:
100 g mletých vlašských ořechů (nebo lískových oříšků)
1 sáček vanilkového cukru
2 polévkové lžíce medu
4 polévkové lžíce horkého mléka
velká hrst rozinek, namočených předem do rumu nebo čaje nebo vody
50 g cukru
1 polévková lžíce mleté skořice (nebo méně, podle chuti)

1 žloutek na potření

Na polevu:
1 polévková lžíce mléka
pár kapek citronové šťávy
několik lžic moučkového cukru

V polovině množství mléka rozmícháme lžičku mouky, lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Přiklopíme talířkem a necháme asi deset minut vzejít kvásek. Droždí oživne a vyplave na povrch mléka.Chinois

Mezitím si v míse robotu smícháme polovinu mouky, cukr, sůl, zbylé mléko a vejce. Promícháme jen rychle, aby se všechno spojilo. Přilijeme vzešlý kvásek a znovu promícháme, přisypeme zbylou mouku a zase mícháme. Po chvilce přidáme změklé máslo a necháme těsto propracovat nejméně 15 minut. Přikryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

Na náplň  smícháme všechny přísady a necháme vychladnout.

Po zhruba hodině a půl těsto zdvojnásobí objem. Vyklopíme si ho na pomoučenou plochu a lehce propracuje, potom vyválíme válečkem na velký obdélník. Celý obdélník potřeme rozpuštěným máslem. Na máslo rozetřeme náplň a těsto smotáme, jako bychom dělali závin. Rozřežeme závin na osm kousků, osm šneků, které naskládáme do formy, vyložené papírem na pečení.Necháme znovu nejméně hodinu kynout. Vykynuté těsto potřeme žloutkem rozmíchaným s lžičkou horké vody.Chinois

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Formu vložíme do trouby a pečeme aso 40 minut. Kontrolujeme pečení, pokud se vršek zabarvuje moc rychle, přikryjeme alobalem.

Upečený chinois necháme úplně vychladnout a pokapeme polevou, připravenou smícháním všech přísad. ChinoisDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.