Chorba frik

Dnes se po delší době vrátím ke své oblíbené alžírské kuchyni. Podařilo se mi objevit dobře zásobený obchod s potřebnými surovinami (pro zájemce je to tenhle ),  takže jsem konečně mohla plnohodnotně uvařit skvělou polévku, která stojí na pražené zelené pšenici. Říká se jí chorba frik a záhadné slovo „frik“ v názvu polévky označuje právě tu pšenici (chorba je polévka). Chorba frik Chorba frikFrikeh,  freekeh nebo farik, jedná se o zrna zelené pšenice, podrcená a pražená. Jídlu dávají zvláštní kouřovou příchuť, kdo má rád blízkovýchodní kuchyni, bude nadšen. Využití pro  frikeh je široké, my si dnes vystačíme s polévkou, vydá totiž za hlavní jídlo. Výborně se k ní hodí alžírské placky z cibulového chleba, návod na ně najdete tady.

 

 

A teď už dost řečí, tady je recept:

Na 6-8 porcí

400 g libového jehněčího nebo hovězího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
kousek celeru (může být i řapíkatý)
kousek petrželového kořene
kousek pórku
1 plechovka drcených rajčat
1 malý rajčatový protlak nebo pasta
hrnek den předem namočené cizrny (nebo cizrna z plechovky, okapaná)
hrnek frikeh
1 polévková lžíce sladké papriky
1/2 polévkové lžíce skořice
svazek koriandru
pár lístků máty (nebo špetka sušené) – dá se vynechat
sůl, pepř
olej nebo ghee (přepuštěné máslo)

Chorba frik

Olej rozehřejeme v hrnci, přidáme maso, pokrájené na malé kousky nebo pomleté a opékáme. Když se maso zatáhne a začne hnědnout,
přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku a skořici, po chvíli nastrouhanou kořenovou zeleninu – stále mícháme, abychom koření nespálili -, pokrájený pórek, cizrnu,  rajčata a protlak, osolíme, opepříme, přihodíme pár lístků koriandru a rozmačkaný česnek, zalijeme tak 1,5 l horké vody a necháme pod pokličkou dusit nejméně hodinu.
Když je cizrna měkká (cizrna z plechovky je sice měkká hned, ale teď mluvím o té jen předem namočené), přidáme do polévky pšenici, přebranou a propláchnutou vlažnou vodou a necháme ještě půl hodiny jemně bublat. Podle potřeby přidáme vodu. Polévku ochutnáme, dosolíme, je-li třeba a na talířích posypeme čerstvým nasekaným koriandrem a mátou.Chorba frik

Receptů na chorby je strašná spousta, asi jako na naši bramboračku, každý dělá svůj, takže když vás napadne přidat brambory, cuketu nebo zaměnit cizrnu třeba za fazole (jako jsem to tentokrát musela udělat já, jelikož jsem si zapomněla cizrnu namočit), polévce to vůbec neuškodí. Nakonec, když vynecháte i tu pšenici, bude to dobré, jen už ne „frik“.

 

Chorba frik

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.